• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

08.02.2024

23:05

Akademskoj slikarki greškom operisali nepostojeći tumor?! Sestra i otac preminule tužili bolnicu u Kragujevcu!

Rina.rs

Vesti

Akademskoj slikarki greškom operisali nepostojeći tumor?! Sestra i otac preminule tužili bolnicu u Kragujevcu!

Podeli vest

Porodica Tomašević iz Čačka podnela je tužbu protiv Kliničkog centra u Kragujevcu zbog, kako tvrde, pogrešnog lečenja njihove ćerke, odnosno sestre Lele (40).

Akademska slikarka je preminula u avgustu prošle godine, nakon operacije koja joj je obavljena u Kliničkom centru u Kragujevcu. Otac Radiša, inženjer u penziji i sestra Tina lekar specijalista, tvrde da su Leli doktori greškom operisali tumor u glavi, ističući da histopatološkim nalazom i obdukcijom nije utvrđeno da je tumor postojao. 

Njena sestra Tina smatra da je i u Čačku, gde je Lela najpre primljena urađena loša trijaža, i da se tu izgubilo dragoceno vreme.

Foto: Foto: I. M.

Neutešni otac preminule slikarke

-  Čekali su 24 sata da se uradi skener glave čime je izgubljeno dragoceno vreme za otklanjanje izroka infarkta, u ovom slučaju tromba. S obzirom da je kasnila važna dijagnostika, kasnila je i terapija. Kolege su se bavile uzgrednim simptomima. Njeno stanje je bilo akutno i to kolege, nažalost nisu prepoznale, već su čekali nekoliko dana da je prebace u tercijarnu ustanovu u Kragujevac. Prvi snimak magnetne rezonance, odnosno radiolozi, nisu bili sigurni šta je u pitanju. Tu su je od samog početka tretirali pod pogrešnom dijagnozom, odnosno nisu lečili infarkt mozga. Ubile su je komplikacije proizašle iz pogrešnog lečenja - priča Tina inače lekar specijalista interne medicine na klinici u Berlinu dodajući da njenoj sestri nije urađena ni bitna dijagnostika, takozvana spektroskopija, budući da magnet nije dao jasne odgovore.

Foto: Foto: I. M.

Medicinski nalazi za Lelu Tomašević

-  Ta metoda, spektroskopija, bi Lelu poštedela pogrešnog lečenja i daljih komplikacija. Naime, oni su je sanitetom iz Kragujevca odvezli u KC u Beograd gde se to snimanje inače radi, ali ni to nije urađeno jer je Lela u prestonicu stigla nepripremljena u onom stepenu u kojem to dijagnostika zahteva – priča sestra preminule slikarke.

Foto: Foto: I. M.

Sestra preminule Lele

Tomaševići tvrde da su neurohirurzi u Kragujevcu bili uvereni u postojanje najgove vrste tumora u mozgu koji zahteva hitnu operaciju, iako nisu bile urađene sve neophodne dijagnostike.

-  Kao lekar i kolega rekla sam njenom doktoru da sumnjam u postavljenu dijagnozu, navodeći za to jasne razloge. Molila sam ih da se urade dodatne dijagnostike koje su u Srbiji i te kako dostupne. Neurohirurg u Kragujevcu mi je na to odgovorio da vodim sestru u Berlin i da je tamo lečim, bila sam zgrožena takvim odgovorom - priča internista sa višegodišnjim stažom u nemačkoj klinici.

Foto: Foto: I. M.

Medicinski nalazi za Lelu Tomašević

Tomaševići se žale da su ih lekari u Kragujevci ignorisali, naročito kada su saznali da je pacijentkinjina sestra lekar sa radom u inostranstvu, a koja ima primedbe na rad svojih kolega. Bilo je dana kada kada nisu hteli ni da ih saslušaju.  

-  Histopatološki nalaz nakon operacije je pokazao da Lela nije imala tumor na mozgu. Međutim, oni su je nakon mesec dana boravka u Kragujevcu od tog nepostojećeg tumora, nažalost ipak operisali. Mi smo odmah nakon ćerkine smrti alarmirali nadležne, pa je Tužilaštvo u Kragujevcu naložilo obdukciju. Taj nalaz je stigao tužiocu i advokat nam je rekao da tumora nema ni u obdukcionom nalazu. Iako smo kao porodica tražili, taj obdukcioni nalaz od KC u Kragujevcu ni šest meseci nakon smrti ćerke nismo dobili – priča neutešni otac Radiša dodajući da pored zamerki na postupak lečenja imaju i brojne primedbe na bolesnički tretman koji je Lela imala tokom boravka na klinici za neurohirurgiju u Kragujevcu.

Otac Radiša tvrdi da je prilikom poseta zaticao u nehigijenskim uslovima, gladnu, žednu….

-  Kada smo supruga i ja odlazili da vidimo ćerku, tretirali su nas ponižavajuće, niko nije želeo da nam se obrati, a sve zbog puste lekarske sujete. Nisu mi javili ni da je preminula, već sam slučajno saznao od medicinske sestre kada sam zvao. Znam da ovom tužbom ćerku neću vratiti. Ubili su je svojom sujetom, nadmenošću i neznanjem. Želim istinu i da se ovo više nikada nikom ne dogodi, zato ih tužim -  kaže otac ogorčeno dodajući da je i njegova supruga Danka u nakon ćerkine smrti potpuno slomljena.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su upoznati ovom sa situacijom, jer su u vezi sa ovim slučajem već postupali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija