• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.02.2024

14:23

Pet osoba umrlo od kajmaka u kojem je pronađena bakterija: Mlečni proizvod proizveden u Austriji u firmi na čijem je čelu bio Srbin

Shutterstock

Vesti

Pet osoba umrlo od kajmaka u kojem je pronađena bakterija: Mlečni proizvod proizveden u Austriji u firmi na čijem je čelu bio Srbin

Podeli vest

Pet osoba je preminulo jer su jeli kajmak u kojem je bila bakterija "listerija". Kajmak je bio proizvedenu mlekari "Glonic" čiji je direktor srpskog porekla. Pored preminulih ima i onih koji su oboleli a među njima je beba. Direktor pomenute firme nedavno je osuđen na 13 meseci zatvora zbog ubistva iz nehata.

Bivši generalni direktor mlekare, star 39 godina i poreklom iz Srbije, iz Donje Austrije, osuđen je na 13 meseci zatvorskog kazne od strane Suda u Viner Nojštatu. Razlog za ovu presudu je ubistvo iz nehata i nanošenje telesnih povreda, nakon što je u kajmaku proizvedenom u njegovoj firmi otkrivena prisutnost bakterije "listerija".

Bivši generalni direktor mlekare Glognic bio je predmet ozbiljnih optužbi na sudu u Viner Nojštatu, uključujući i optužbu za ubistvo iz nehata. U periodu od 2020. do 2022. godine, u njegovoj fabrici sira pojavila se smrtonosna bakterija listerija, što je dovelo do smrti pet osoba, dok je šestoro oboljelo. Među žrtvama je bila i novorođena beba koja je patila od listerioze od rođenja, sedam nedelja pre termina, ali je uspela da preživi životno ugrožavajuću sepsu.

Suđenje je započelo u septembru 2023. godine, a svedoci su opisali užasavajuće uslove u fabrici sira, poput prisustva pacova, buđi, neprijatnih mirisa i slično. Takođe je otkriveno da zaposleni nisu imali adekvatnu obuku, a da vozila za dostavu nisu bila pravilno hlađena.

Foto: Freepick

 

Kako su veštaci otkrili tokom postupka, kod obolelih pacijenata pronađen je soj bakterije "listerija“ koji je takođe uočen u mlekari "Glognic“.

- Nema sumnje da ovi uzorci dolaze iz istog izvora - kazao je veštak dodajući da je sigurno bilo više obolelih samo nisu bili identifikovani zbog blagih simptoma.

Bivši generalni direktor je, iznoseći završne reči, kazao da se kaje zbog svega.

- Najtragičnija stvar u ovom slučaju su ljudi koji više nisu među nama. Bez obzira da li sam kriv, to je najgora stvar koja je mogla da se dogodi. Tako mi je žao - rekao je on.

Foto: EPA/Max Brucker

 

U toku istrage, optužbe protiv direktora mlekare su dodatno proširene. Javni tužilac je izneo optužbu da je direktor povredio jednu ženu u svojoj kancelariji.

- Povrede joj je naneo tako što ju je grubo uhvatio za vrat i ošamario“, navodi su tužilaštva. Tada je pušten i snimak incidenta na kom se vidi kako žena glasno vrišti i kako je direktor odguruje -  pišu austrijski mediji.

On se branio kako ju je samo malo jače stegao, a takođe je optužen i da je ukrao novac iz kase.

Pored kazne od 13 meseci zatvora, bivši generalni direktor osuđen je da plati 25.000 evra odštete za tri bolesne osobe.

Presuda još nije pravosnažna.

Inače, listerija je bakterija koja se pojavljuje u mlečnim proizvodima i uzrokuje listeriozu, bakterijsku crevnu infekciju koja se može završiti fatalno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija