• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

20.02.2024

20:27

Dragana godinama prijavljivala da je Branislav maltretira: Na kraju je ubijena

Informer

Vesti

Dragana godinama prijavljivala da je Branislav maltretira: Na kraju je ubijena

Podeli vest

Dvostruki ubica Branislav Radić (48) koji se sumnjiči da je na svirep način usmrtio svoju bivšu suprugu Draganu Radić (47) i njenu majku Nadu Četnik (75) u porodičnoj kući u Rakovcu više puta je prijavljivan za porodično nasilje, a kako je za "Blic" potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog tog krivičnog dela na štetu sada pokojne Dragane procesuiran je u dva navrata.

- Tokom 2019. godine, po krivičnoj prijavi podnetoj protiv imenovanog zbog krivičnog dela nasilje u porodici, ovo tužilaštvo je podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Novom Sadu, a koji je doneo presudu kojom je okrivljenom za izvršeno krivično delo nasilje u porodici prema oštećenoj bivšoj supruzi prethodno utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest meseci a za isto krivično delo prema oštećenoj N.Č., majci D.R., takođe utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, nakon čega mu je izrekao uslovnu osudu tako što je okrivljenom B.R. utvrdio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci i istovremeno odredio da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo - preciziraju nadležni iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Prekršio uslovnu kaznu pa još svirepije napao bivšu suprugu

Branislav je prekršio uslovnu kaznu i ponovo 2021. godine napao svoju bivšu suprugu i njenu majku, a ovoga puta je bio suroviji jer je okrivljen da je počinio krivično delo nasilje u porodici iz člana 194 stav 2 Krivičnog zakonika što znači da je prilikom napada "korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši".

Foto: V. Bilić

 

- Sud je opozvao prethodnu uslovnu osudu te kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci uzeo kao utvrđenu, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dve godine i dva meseca kao i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom D.R. tako što je okrivljenom zabranjen pristup oštećenoj na udaljenosti manjoj od 100 metara i to pristup u prostoru oko mesta stanovanja oštećene i mesta rada oštećene, kao i dalje uznemiravanje oštećene i svaka dalja komunikacija sa oštećenom, u trajanju od dve godine, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere - navode iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Dodaju da je i u novembru 2020. godine kod ovog Tužilaštva formiran "NPT" predmet u kom je, nakon dostavljanja procene rizika za mogućeg učinioca B.R. od strane nadležnog policijskog službenika utvrđeno da rizik od nasilja u porodici postoji, te su B.R. izrečene hitne mere u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i to: privremeno udaljenje mogućeg učinioca iz stana i privremena zabrana učinioca da kontaktira žrtvu nasilja i prilaska joj u odnosu na D.R. u trajanju od 48 časova, nakon čega je ovo Tužilaštvo podnelo Osnovnom sudu u Novom Sadu predlog da se hitna mera privremenog udaljenja mogućeg učinioca iz stana i privremene zabrane mogućem učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj produži za 30 dana, koji predlog je rešenjem Osnovnog suda u Novom Sadu usvojen i izrečena hitna mera je bila produžena za 30 dana.

Ubica se na saslušanju branio ćutanjem

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor Branislavu Radiću zbog sumnje da je na svirep način ubio svoju bivšu suprugu Draganu Radić (47) i njenu majku Nadu Četnik (75). Nezvanično saznajemo da osumnjičeni prilikom saslušanja u novosadskoj palati pravde nije izneo svoju odbranu već je samo ćutao.

Foto: v.b.

 

 

- Osumnjičenom B.R. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo bivše žene i tašte u Rakovcu i krivično delo utvrđeno merom bezbednosti (zabrana kontaktiranja i prilaska oštećenoj) sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana iz razloga što postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da bi ostankom na slobodi osumnjičeni mogao ometati postupak uticajem na svedoke, zatim zbog postojanja okolnosti koje upućuju na osnovanu bojaznost da bi osumnjičeni u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo i da učini novo krivično delo za koje je osnovano sumnjiv jer je već više puta osuđivan, kao i zbog načina izvršenja i težine posledica krivičnog dela koje je dovelo do uznemiravanja javnosti - izjavila je za "Blic" portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.

U Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu ranije su rekli za "Blic" da će u skladu sa zakonom sprovesti istragu, u okviru koje će prikupiti sve dokaze i preduzeti sve potrebne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke.

Prema navodima komšija ubijenih žena, Branislav je godinama bio alkoholičar. Stalno se svađao, tukao i zbog najmanje prepirke i bio je veoma nasilan prema Dragani, koju je tukao iz samo njemu znanih razloga.

Kobne večeri komšije su čule lavež pasa u dvorištu porodične kuće u Ulici cara Lazara u selu Rakovac kod Beočina, ali nisu obraćali pažnju misleći da laju na kola ili neke prolaznike.

Zatim su začuli neko lupanje, ali ni na to nisu obratili pažnju sve dok nisu čuli sirene Hitne pomoći i policije čija su se vozila ubrzo pojavila ispred porodične kuće njihovih komšija.

Nada ubijena pokušavajući da spasi ćerku Draganu

Kako je za "Blic" ispričao rođak ubijenih Dragane i Nade, sinoć je Branislav, koji je imao zabranu prilaska pokojnoj Dragani, prošao pored pasa jer su ga poznavali, razvalio je ulazna vrata i odmah u prvoj sobi ubio nožem svoju bivšu suprugu, a odmah zatim i njenu majku Nadu koja je istrčala iz druge sobe da je spasi.

Foto: Vesna Bilić

 

 

Cela kuća je krvava, još ne možemo da dođemo k sebi - ispričao za "Blic" rođak pokojnih Dragane i Nade koji je došao da smiri pse i da ih nahrani dan posle tragedije.

Kako kaže, ne zna šta će biti sa decom, dvojicom sinova Dragane i Branislava.

- To su odrasli momci. Jedan je izuzetno dobar i fin i otišao je sa devojkom da radi u Kinu, tako da ne znamo ni da li je čuo za tragediju. A drugi sin je u zatvoru, verovatno zbog dilovanja drogom. On je isti otac, uvek je bio problematičan - ispričao je rođak.

Dodaje i da je Dragana bila divna žena. Komšijama je žao što nikako nisu uspeli da im pomognu i da su se obraćale nadležnima za pomoć.

- Ja sam jedino mogao da ih podržim, a ne da idem da tražim Branislava da se fizički obračunam sa njim kako ih ne bi više dirao. Iskren da budem, ne znam zašto sinovi nisu reagovali. Oni nisu više mali, obojica imaju oko 30 godina i ne znam zašto nisu sprečili oca da im bije majku. Verovatno su ga se i oni plašili - kaže komšija.

Podsetimo, Branislav je nakon zločina pozvao policiju i sačekao ih u kući gde je ubio bivšu suprugu i taštu.

Kako smo ranije pisali, kod uhapšenog muškarca je pronađen nož, dok su zatečena tela u porodičnoj kući imala vidljive povrede nanete ovim hladnim oružjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija