• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saopštenje

06.03.2024

14:54

Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo izveštaj o radu za 2023. godinu: Najviše krivičnih prijava protiv maloletnika!

VJT

Vesti

Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo izveštaj o radu za 2023. godinu: Najviše krivičnih prijava protiv maloletnika!

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo je godišnji izveštaj o radu za 2023. godinu.

Prvostepeno krivično odeljenje (za opšti kriminal) Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tokom 2023. godine vodilo je 523 istrage, protiv ukupno 716 osumnjičenih. Takođe je preduzelo 347 dokaznih radnji.

Najveći broj istraga sproveden je zbog krivičnog dela Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, protiv ukupno 375 lica.

Zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija vođena je istraga protiv 73 lica.

Protiv 22 okrivljenih istraga je sprovedena zbog krivičnog dela Razbojništvo, protiv 43 lica zbog krivičnog dela Ubistvo, dok je zbog krivičnog dela Teško ubistvo procesuirano 37 lica.

Najveći broj dokaznih radnji – 297, preduzet je zbog krivičnog dela Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je 76 dokaznih radnji preduzeto zbog krivičnog dela Neovlašćeno držanje opojnih droga.

U navedenom periodu podignuto je ukupno 553 optužnica protiv 768 okrivljenih.

Najveći broj okrivljenih, njih 360, optužen je zbog krivičnog dela Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zatim je 97 lica optuženo zbog krivičnog dela Neovlašćeno držanje opojnih droga, ukupno 79 zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, 28 zbog krivičnog dela Teško ubistvo, 34 zbog krivičnog dela Ubistvo, 6 zbog krivičnog dela Otmica, itd.

U toku 2023. godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu je zaključilo ukupno 63 sporazuma o priznanju krivičnog dela, sa  istim brojem okrivljenih (63), od kojih je njih 15 priznalo krivicu za krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, 25 za krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, 8 za krivično delo Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, itd.

Odlaganje krivičnog gonjenja (tzv. oportunitet) je primenjen prema 6 lica, i to za krivična dela Neovlašćeno držanje opojnih droga (4), Napad na vojno lice u vršenju vojne službe (1) i krivično delo iz čl. 98 Zakona o tajnosti podataka (1).

Odeljenje za suzbijanje korupcije

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije vodilo je u toku 2023. godine ukupno 54 istrage protiv 207 osumnjičenih, dok su dokazne radnje u 92 predmeta preduzimanje prema 141 osumnjičenom licu.

Od tog broja, 18 istraga vođeno je zbog krivičnog dela Pronevera u obavljanju privredne delatnosti, 36 zbog Zloupotrebe položaja odgovornog lica, 13 zbog Prevare u obavljanju privredne delatnosti, 17 zbog Zloupotrebe službenog položaja, 101 zbog Pranja novca i 3 zbog krvičnog dela Primanje mita itd.

Do optuženja je došlo u ukupno 118 predmeta protiv ukupno 214 okrivljenih, od čega je u 110 predmeta podignuta optužnica, a u 104 optužni predlog.

Ukupno 6 optuženja bilo je zbog krivičnog dela Zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti, 37 optuženja zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja, 13 optuženja zbog Prevare u obavljanju privredne delatnosti, 13 zbog Pronevere u obavljanju privredne delatnosti i 67 zbog krivičnog dela Pranje novca itd.

Zaključena su 53 sporazuma o priznanju krivičnog dela sa 53 okrivljenim, dok je oportunitet primenjan prema 32 lica.

Odeljenje za maloletnike

U prošloj godini Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnete su ukupno 842 krivične krijave protiv 1.007 maloletnih lica.

Prema 497 maloletnika zahtevan je tzv. pripremni postupak, a prema 280 podnet je predlog sudu za izricanje krivične sankcije.

Krivične prijave odbačene su prema 225 maloletnika, dok je predlog za obustavu pripremnog postupka zbog oportuniteta podnet prema 52 maloletna lica.

Viši sud u Beogradu doneo je 4 presude o kazni maloletničkog zatvora, a pritvor je odredio prema 24 maloletna lica.

Najveći broj krivičnih prijava protiv maloletnika odnosio se na krivično delo Krađa (175), zatim Teška krađa (124), Neovlašćeno držanje opojnih droga (123). 

Pored ostalih krivičnih dela, krivične prjave su podnete protiv 4 maloletna lica  zbog krivičnog dela Ubistvo, protiv 31 zbog Teške telesne povrede, protiv 40 zbog nasilničkog ponašanja, protiv 5 zbog Silovanja, protiv 13 zbog Otmice, a zbog Nasilja u porodici protiv njih 42.

Drugostepeno krivično odeljenje

Drugostepenom krivičnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je u toku 2023. godine dostavljeno ukupno 838 predmeta zbog prigovora na rešenja o odbačaju krivične prijave ili odluka o obustavljanju istrage. Od navedenog broja, 468 prigovora je odbijeno, 340 prigovora je usvojeno, 14 je odbačeno, 2 su delimično usvojena, 2 su u trenutku sačinjavanja ovog izveštaja bez odluke, dok je 12 rešeno na drugi način.

Prigovora zbog nepravilnosti u toku istrage je podneto ukupno 33. Od navedenog broja, odbijena su 22 prigovora, usvojena su 3, odbačen je 1, u trenutku sačinjavanja izveštaja 2 su bez odluke, dok je 5 rešeno na drugi način.

Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala

Tokom 2023. godine podneti su optužni predlozi i podignute optužnice protiv ukupno 132 okrivljenih. Takođe, ovo Odeljenje je zaključilo sa okrivljenima ukupno 61 sporazum o priznanju krivičnog dela i njima su izrečene sledeće krivične sankcije: ukupno 21 kazna zatvora i ukupno 40 mera upozorenja – uslovna osuda.

Odlaganje krivičnog gonjenja (tzv. oportunitet) je primenjen prema 23 lica.

Formirano je ukupno 47 predmeta u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, u vezi sa čim je kontaktirana kontakt tačka ovog Odeljenja.

Nasilničko ponašanje na sportskim priredbama   

U toku izveštajnog perioda, po nalogu Višeg javnog tužilašva u Beogradu, prevashodno kontakt tačke za javni red i mir, procesuirana su ukupno 52 lica zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Od navedenog broja (52), 11 okrivljenih je pravnosnažno osuđeno, u odnosu na 21 lice je krivična prijava odbačena, dok se protiv preostalih 20 i dalje preduzimaju dokazne radnje ili se protiv istih vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Viši sud u Beogradu je okrivljenima koji su pravnosnažno osuđeni izrekao različite krivične sankcije, te je osmorici okrivljenih izrekao meru upozorenja – uslovnu osudu, prema trojici okrivljenih je izrečena kazna zatvora, a svim okrivljenima je uz navedene sankcije izrečena i novčana kazna i višegodišnja mera bezbednosti zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama.

Napad na službeno lice

Kontakt tačka za napade na službena lica je obaveštena o ukupno 10 slučajeva ometanja rada policije ili napada na policijske službenike.

Od navedenog broja, protiv 8 lica je podneta prekršajna prijava Prekršajnom sudu, dok su protiv 2 osumnjičena podnete krivične prijave zbog krivičnog dela Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Medijske objave

Od 1. januara do 31. decembra 2023. godine Služba za odnose sa javnošću VJT u Beogradu objavila je ukupno 1.352 informacija za medije, u cilju transparetnog i blagovremenog informisanja javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija