• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

21.03.2024

16:29

Milena i Ljubica izgubile život u tragičnom padu visećeg mosta! Na suđenju za sve krive građevinskog inspektora (FOTO)

Printscreen

Vesti

Milena i Ljubica izgubile život u tragičnom padu visećeg mosta! Na suđenju za sve krive građevinskog inspektora (FOTO)

Podeli vest

Počelo suđenje za pad visećeg mosta u Ovčar Banji, inspektor odgovornost pripisuje upravljaču objektom, na mostu ni danas nema upozorenja da nije za upotrebu – tvrdi osumnjičeni

Pred Višim sudom u Čačku danas je počeo glavni pretres na suđenju građevinskom inspektoru M.B. kome Više javno tužilaštvo u ovom gradu stavlja na teret odgovornost za smrt dve žene prilikom pada visećeg mosta u Ovčar Banji.

U tragediji koja se dogodila u oktobru 2022. život su izgubile Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72) iz Zvornika, a deset osoba je povređeno. Građevinski inpektor Gradske uprave za inspekcijski nadzor u Čačku jedini je okrivljeni u postupku koji se vodi u vezi sa ovom nesrećom.

Podsećamo, grupa hodočasnika iz Zvornika u Republici Srpskoj, ukupno njih 115, se 13. oktobra 2022. godine sa dva autobusa zaputila u obilazak manastira po Srbiji. Zastali su u Ovčar Banji, nedaleko od manastira Jovanje. Sveštenici koji su bili vođe puta su ih upozoravali da preko visećeg mosta ne prelazi više od pet osoba istovremeno, međutim oni ih nisu poslušali.

Foto: I.M.

 

Optužnica inspektora između ostalog tereti i što viseći most koji je njegovim rešenjem u upitnom roku stavljen van upotrebe, nije bio kao takav obeležen, odnosno što na njemu nije bilo fizičke barijere.

Dužnost građevinskog inspektora je da uruči rešenje ili upravljaču objekta da naloži koje mere da preduzme, pa smatram da je JP “Gradac” trebalo da istakne zabranu na licu mesta jer je on upravljač tog objekta. Ja kao građevinski inpektor nemam ni trake ni fizičke barijere koje bih mogao da postavim na taj objekat i na taj način sprečim njegovu upotrebu - kazao je prilikom iskaza osumnjičeni inspektor M.B.

Pretpostavimo da je ispred mosta bila grupa migranata, koji ne znaju srpski jezik. Sve i da je postojalo obaveštenje, oni bi prešli preko mosta, ako imaju takvu nameru – kazao je inspektor u svoju odbranu dodajući da je na upravljaču tim objektom bilo da most stavi van funkcije, odnosno da ga obeleži i fizičkim barijerama onemogući prolazak.

Mi smo znali da je JP “Gradac” upravljač ovog objekta, jer nam se i obratio na osnovu člana 50 Zakona o putevima kada je dobijeno četiri mioliona dinara za njegovu rekonstrukciju – kazao je inspektor ističući da je rešenjem most stavio van upotrebe jer su na njemu bila oštećena gazišta i rukohvati. On je podsetio da je most pao zbog pucanja sajle, što inače nije u ingerenciji građevinskog inspektora već je to posao za mašinske inženjere, smatra on.

Foto: RINA

 

 

Njegov advokat Goran Stamenić je insistirao na odgovoru u kakvom su danas stanju viseći mostovi u Ovčar Banji.

- Obilaskom tih lokalcija i danas nakon tragičnog događaja na mostovima čija je upotreba zabranjena ne postoji istaknuta zabrana korišćenja niti bilo kakva fizička barijera koja bi sprečila prolazak – kazao je inspektor ističući da izražava žaljenje za izgubljena dva života.

Više javno Tužilaštvo u Čačku inspektoru stavlja na teret krivično delo “teško delo protiv opšte sigurnosti” a postupajući sudija je zatražio da se u dokazni materijal do narednog ročišta u aprilu uvrsti i snimak kamera koje su zabeležile čitavu tragediju .

Taj video su mediji objavili neposredno nakon nesreće, a na njemu se jasno vidi trenutak pucanja sajle i broj osoba koje su u tom trenutku bile na mostu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija