• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

11.04.2024

22:05

Meštani Zlota otkrili do kada će trajati vlaška pomane za Daliborom: "Na 40 dana grob se kadi, a onda..." (FOTO, VIDEO)

Vesna Jović

Vesti

Meštani Zlota otkrili do kada će trajati vlaška pomane za Daliborom: "Na 40 dana grob se kadi, a onda..." (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Na svežem grobu Dalibora Dragijevića (40), brata Dejana Dragijevića(50), osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2), u selu Zlot kod Bora, pojavili su se tragovi mačijih šapa, koji ne slute na dobro, a postavljeni su sto i klupe da se pokojnik odmori!

Ovo su za informer.rs rekli meštani Zoran Poparanović i Voja Borović iz Zlota. Na pitanje zbog čega su pored groba postavljeni sto i klupe, njih dvojica uglas objašnjavaju.

-  Svaki pokojnik kod nas ima svoj sto sa trepezom. Kada se završi sahrana, onda se tu svi koji dolaze ponude. To važi za sedam, 40 i do godinu dana, da svi koji dolaze da tu mogu da sednu i posluže se - priča Zoran.

Foto: Vesna Jović

Na grobu ostavljena hrana

Na stolu pored groba Dalibora Dragijevića ostavljeno je ono što je za života voleo: flaša piva, bombone i ratluk, a pored toga su stajale četiri sveće, žito u korpici i čaša sa vodom.

U ime oca Radisava i brata Dejana, koji se nalaze u pritvoru, članovi porodice su mu kupili venac.

Meštanin Voja navodi da običaj žaljenja, vlaške pomane, za pokojnicima mogu trajati tako i do sedam godina.

Foto: Vesna Jović

Nije dobro što je mačka odmah prešla sveži grob

- Nakon 40 dana grob se kadi, a kadilica se razbija unatraške. Ja sam bio oženjen Srpkinjom i držao sam taj običaj do godinu dana -dodaje on.

Jedna meštanka nam je objasnila i da se postavljanje klupe pored groba namenjuje pokojniku kako bi se "na drugom svetu odmorio".

Foto: Vesna Jović

Zoran i Voja objašnjavaju do kada traje žaljenje

Ona nam je otkrila i da nije dobro što je mačka odmah ostavila tragove na grobu.

- To nikako nije dobro. Znači da će se opet nešto loše desiti - kazala nam je ona.

Mestani sela Zlot o poslednjim desavanjima i ubistvu male Danke Ilić, o počiniocima teškog ubistva  koje du počinili njihovi poznanici iz sela, nisu imali komentar.

Danka Ilić (2) je nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora, a nakon 10 dana potrage uhapšeni su Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50), za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek i odneli ga na deponiju.

Dragijević je na saslušanju priznao zločin, dok se Janković branio ćutanjem, i njima je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija