• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.02.2024

10:23

Tilki iz Parlamentarne skupštine OEBS-a: Izbori u Srbiji bili su legitimni i demokratski!

printscreen

Vesti

Tilki iz Parlamentarne skupštine OEBS-a: Izbori u Srbiji bili su legitimni i demokratski!

Podeli vest

Atila Tilki, član mađarske delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a, rekao je danas u pisanoj izjavi na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču da su nedavno održani izbori u Srbiji 17. decembra prošle godine bili legitimni i demokratski.

Tilki je rekao da Mađarska upućuje najiskrenije čestitke Srpskoj naprednoj stranci i njenim političkim saveznicima na izbornoj pobedi.

- U poslednje vreme posle opštih izbora u Republici Srbiji nailazili smo na razne optužbe u vezi sa integritetom izbornog procesa. Mađarska odbacuje ove navode. Dozvolite mi da vas uverim da Vlada Mađarske smatra legitimnim rezultate republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora 17. decembra u Srbiji. Iako su se pojavili pojedini suprotni stavovi o neregularnostima, izbori su održani na demokratski način. Posebnu pažnju obratili smo na izveštaje ODIHR-a i saopštenja o njihovim nalazima u vezi sa izborima. Mađarska je učestvovala u međunarodnoj izbornoj posmatračkoj misiji sa više eksperata, koji su ove nalaze i potvrdili - naveo je Tilki.

On je kao pozitivan primer istakao iskustvo mađarske nacionalne manjine u inkluzivnom izbornom procesu.

- Pojavile su se neke optužbe u vezi sa inkluzivnošću izbora i izbornog procesa. Videli smo suprotno i sa zadovoljstvom prenosimo naše pozitivno iskustvo u pogledu zastupljenosti i učešća nacionalnih manjina - slučaj vojvođanskih Mađara je odličan primer za ovo pozitivno iskustvo. Takođe, sa velikim interesovanjem pratimo politički proces formiranja nove Vlade Republike Srbije, videći Savez vojvođanskih Mađara u novoj vladajućoj koaliciji - rekao je Tilki.

On je izjavio da Mađarska vidi Srbiju kao faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te da će Mađarska dati sve od sebe da ubrza proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Što se tiče napretka Srbije ka EU, sa velikim očekivanjima dočekujemo predstojeći period. Srbija igra centralnu ulogu u stvaranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, tako da moramo da učinimo sve da ubrzamo proces integracije. Uveravam vas da će naše predsedavanje EU kao prioritet postaviti ubrzanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Republiku Srbiju. Novoj Vladi Republike Srbije želimo mnogo uspeha - zaključio je Tilki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija