• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.03.2024

09:47

Ponovo odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, nastavlja se u nedelju!

Maša Banđur

Vesti

Ponovo odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, nastavlja se u nedelju!

Podeli vest

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je 19. februara odložena zbog nedostatka kvoruma, trebala je da bude održana danas sa početkom u 10 časova, ali je ponovo odložena i zakazana za 3. mart

10. 03 - Sednica Skupštine grada odložena za 3. marta, nije bilo kvoruma

Najstariji odbornik u Skupštini Grada Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije, koji predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine grada Beograda, izjavio je danas, na početku nastavka sednice, da je ona ponovo odložena, zbog nedostatka kvoruma za nedelju, 3. mart.

Pre početka sednice predstavnici liste Srbija protiv nasilja zaklonili su predsedavajućeg Tomu Filu, koji treba da otvori sednicu, transparentima "Beograd vas ne želi", "Džaba ste krali", "Ovo vam neče proći", a u sali su pored odbornika poslanici te liste Marinika Tepić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić.

9.40 - Aleksandar Šapić: Sednica će biti odložena za 3. mart

- Predsedavajući Toma Fila će konstitutivnu sednicu sednicu skupstine grada odložiti za još dva dana, do 3. marta i neće naši odbornici tamo pojaviti, da bi on imao osnov da je odloži do tog datuma. 19. kada smo prvu zakazanu Skupštinu odložili, rekli smo da smo se odluičili da podignemo lestvicu legitimiteta. Nestorović je posle par dana rekao da neće ni sa kim razgovarati i niko na to nije reagovao. Mi smo s Jerkovićem razgovorali i došli do nekog dogovora, ali smo sve zaustavili i odlučili da čoveka koga su oni sami proglasili jedinim kredibilnim i mi to prihvatimo. Međutim, raspao se taj pokret - rekao je Šapić. 

Gospodin fila će zakazati Skupštinu za 3. mart.

- Do tada mi ćemo zauzeti konačni stav i obavestiti javnost šta smo odlučili.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

9. 23 - Toma Fila već u skupštinskoj sali

Najstariji odbornik i predsedavajući gradskog parlamenta Toma Fila je već u skupštinskoj sali.

9. 10 - Opozicija ispred gradskog Parlamenta, doneli transparente

Odbornici opozicionih stranaka okupili su se ispred Skupšrine grada Beograda gde poziraju sa tranparentima, još uvek ne priznajući finalni izveštaj ODIHR-a iz kojeg se jasno zaključuje da su izbori bili demokratski, fer i transparentni. 

 
Dnevni red

Na dnevnom redu sednice je izbor verifikacione komisije za potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić je juče rekao da će se obratiti oko 9.45 sati i dati sve informacije, a da će odluka o formiranju vlasti u Beogradu ili održavanju izbora biti doneta do 3. marta, kada ističe zakonski rok.

Postoji veliki pritisak da se formira vlast u beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu iz Tirane da će u petak popodne sa kolegama iz Srpske napredne stranke razgovarati o izborima u Beogradu i dodao da on lično nije promenio stav i da smatra da treba ići na izbore, ali da je odluka o tome na onima koji imaju vlast u stranci. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je navela da postoji ogroman pritisak članova SNS na predsednika Srbije da se formira vlast u Beogradu, jer imaju većinu, ali da će se razgovori o tome nastaviti.

- Mislim da se o tome neće odlučivati 1. marta, već 2. i 3., u skladu sa zakonskim okvirima - rekla je Brnabić.

Konstitutivna sednica zakazana je za danas, nakon što je prvi pokušaj  konstituisanja skupštine grada 19. februara odložen zbog nedostatka kvoruma.

Tada je pokretu "Mi glas iz naroda" dat rok od 10 dana da se izjasni da li će podržati formiranje vlasti u Beogradu, ali je u međuvremenu došlo do njihovog razlaza.

Najstariji odbornik i predsedavajući gradskog parlamenta Toma Fila izjavio je posle odlaganja sednice 19. februara, da ako danas dođe sam na konstitutivnu sednicu to znači da se ide na nove izbore.

Konstituisanje Skupštine

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3. marta, a u protivnom se raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem.

Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda.

Ukoliko se to ne desi, Skupština se raspušta, predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca treba da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija