• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2024

14:31

Dačić: Podržavamo izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine!

printscreen

Vesti

Dačić: Podržavamo izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine!

Podeli vest

Predsednik poslaničke grupe Socilističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima Jedinstvenom Srbijom i Zelenim Srbije, podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije.

Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Dačić je rekao da je, ako je išta bilo veleizdajnički u vezi KiM, to bilo jednostavno proglašenje nezavisnosti Kosova i da za to treba da odgovaraju oni koji su tada bili na vlasti.

- Tada je bila Demokratska stranka, znači Tadić i Koštunica. Tadić je otišao u Rumuniju, Koštunica je tu bio, ne znam šta ste radili, palili ste ove kioske, upadali u ambasadu, ali to nije državotvorno ponašanje - rekao je Dačić.

Istakao je da kao ministar spoljnih poslova može da potvrdi da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije nije prihvatio francusko-nemački plan, odnosno da je prihvatio da ispunjavamo samo ono šta nije stavio u izuzeće.

Dačić je podsetio da je Vučić tražio da se iz plana izuzme priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo u UN i drugim specijalizovanim međunarodnim organizacijama okviru UN.

Kako je rekao, to sigurno neće prihvatiti, i da je poznata pozicija vlasti  oko Republike Srpske, KiM i Evropske unije. 

- Oni hoće da u Poglavlje 35 uvedu praktično da mi moramo da ispunimo ono na šta se nismo obavezali. Mi ćemo našu borbu nastaviti dalje. Ali i mnogo bi bolje bilo da nemamo razlike u državnim i nacionalnim pitanjima - poručio je Dačić.

Foto: printscreen

 

Predsednik socijalista ističe da problem KiM traje vekovima unazad i da treba da budemo realni u vezi sa njim.

- Dolazite u situaciju kada imate stanje, kada bez obzira na to da li se vi sa nečim slažete ili ne, da vam oni koji su jači, veći, nadmoćniji nameću određene stvari koje vas niko i ne pita da li ćete prihvatiti ili nećete prihvatiti - poručio je Dačić.

On je primetio da se na sednici najmanje raspravlja o izboru Ane Brnabić i naglasio da je ona zajednički kandidat njegove koalicije i liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

- Sama činjenica da je Ana Brnabić sada bila više puta predsednica Vlade Srbije će svakako doprineti jačanju kredibiliteta i značaja funkcije predsednika parlamenta, ali i Narodne skupštine u celilni - rekao je Dačić.

On je takođe rekao da je lako prebacivati odgovornost sa jednog na drugog, ali da problemi neće biti rešeni time.

Kao primer naveo je zgradu Generalštaba i rekao da su, još dok je on bio premijer, ljudi Donalda Trampa dolazili da se interesuju za nju, ali da to tada nije moglo da se realizuje.

- Ako Vučić kupuje naklonost Trampa zgradom Generalštaba, čiju su naklonost kupovali oni koji su prodavali Sartid Amerikancima ili NIS Rusima. Podsetiću na Maršalat, koji se nalazi pored Belog dvora, koji je takođe bombardovan 1999. Vlast Koštunice i beogradska vlast doneli su odluku  2006. da to prodaju Amerikancima za ambasadu i niko u tome nije video ništa loše - naveo je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija