• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2023

17:30

Kako očistiti veoma prljavu rernu? Sa ovim prirodnim sastojcima lako ćete joj vratiti stari sjaj

pexels.com

Dom i porodica

Kako očistiti veoma prljavu rernu? Sa ovim prirodnim sastojcima lako ćete joj vratiti stari sjaj

Podeli vest

Veoma prljavu rernu možete očistiti bez upotrebe jakih hemikalija i agresivnih sredstava za čišćenje, sa sastojcima koje već imate u kući.

Pre nego što počnete, najpre prikupite zalihe. Evo šta vam je potrebno za uspešno čišćenje rerne :

soda bikarbona (najbolje sredstvo za čišćenje rerne za nakupljanje masnoće)
belo sirće
voda
flašica sa raspršivačem
mala posuda
sunđer ili krpa za sudove
plastična ili silikonska lopatica
gumene rukavice 
krpa od mikrovlakana.

Foto: pexels.com

 

 

Kako očistiti unutrašnjost električne rerne?

Počnite tako što ćete ukloniti rešetke iz rerne i sve ostatke iz rerne. Ovo će olakšati pristup prljavštini.

Napravite pastu od sode bikarbone

U maloj posudi pomešajte pola šolje sode bikarbone sa nekoliko kašika vode. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu za mazanje. Soda bikarbona je prirodni abraziv koji će pomoći u razbijanju tvrdokorne masti i prljavštine.

Nanesite pastu od sode bikarbone
Pomoću lopatice ili prstiju ravnomerno rasporedite pastu od sode bikarbone po unutrašnjim površinama rerne. Obratite posebnu pažnju na najprljavija područja.

Ostavite da odstoji preko noći
Ostavite pastu od sode bikarbone preko noći. Ovaj produženi period će joj dati dovoljno vremena da oslobodi nakupljenu prljavštinu.

Obrišite prljavštinu
Sledećeg dana navlažite sunđer ili krpu vodom i obrišite mešavinu sode bikarbone. Primetićete da se prljavština mnogo lakše uklanja.

Foto: pexels.com

 

 

Uklonite tvrdokorne mrlje sirćetom
Za sve preostale tvrdokorne mrlje, pomešajte jednake delove vode i belog sirćeta u boci sa raspršivačem. Obilno poprskajte zahvaćena područja i ostavite nekoliko minuta. Ako se pitate kako da očistite rernu od masnoće, imajte na umu da prirodna kiselost sirćeta pomaže u rastvaranju masnoće i prljavštine.

Koristeći sunđer ili krpu za suđe, oribajte područja koja su poprskana mešavinom sirćeta. Kombinacija sode bikarbone i sirćeta stvara snažnu reakciju čišćenja. Temeljno isperite površinu vodom.

Očistite rešetke rerne
Da biste očistili police rerne, napunite kadu ili veliki sudoperu toplom vodom. Dodajte pola šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta. Ostavite rešetke da se natapaju najmanje četiri sata ili preko noći. Nakon namakanja, istrljajte ih četkom ili sunđerom, isperite i osušite.


Kada je unutrašnjost čista, obrišite površine krpom od mikrovlakana da biste uklonili ostatke. 

Da biste održali pećnicu u vrhunskom stanju, odmah obrišite sve prosute materije i redovno čistite sve vidljive ostatke. Ovaj  pristup će sprečiti veliko nakupljanje prljavštine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija