• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.11.2023

10:50

3 biljke bez kojih je nemoguće zamisliti Božić! Jedna izrasta iz raja, a druga u domu ima moć da zaštiti čoveka

pexels.com

Dom i porodica

3 biljke bez kojih je nemoguće zamisliti Božić! Jedna izrasta iz raja, a druga u domu ima moć da zaštiti čoveka

Podeli vest

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika svakako je Božić, koji se proslavlja u krugu porodice i toplini svoga doma.

Iako postoje najrazličitiji običaji koji prate proslavu Božića, najveća simbolika ovog praznika kod nas je u badnjaku, česnici i svečanom pozdravu kojim Hrišćani potvrđuju rođenje Isusa Hrista.

Takođe postoje biljke bez kojih je nemoguće zamisliti ovaj praznik, koje rado poklanjamo ili držimo u svom domu kao najlepšu prazničnu dekoraciju. Izdvojili smo 3 biljke koje su simbol Božića i koje nam prostor čine lepšim.

BOŽIĆNA ZVEZDA

Kada se spomenu praznične biljke, božićna zvezda nam je prva asocijacija. Ona je višegodišnja sobna biljka i predivan ukras svakog enterijera. Za uspešan rast i opstanak potrebno joj je mnogo nege. Smatra se da je božićna zvezda jedna od najlepših saksijskih biljaka intenzivnog kolorita tokom hladnih meseci. Ako nekome želite da ulepšate predstojeći praznik, ovo cveće je pravi izbor.

Foto: Pixabay

 

 

BOŽIKOVINA

Tradicionalno već godinama unazad božikovina se smatra biljkom koja obeležava novogodišnje i božićne praznike. Od davnina joj se pripisivala čudesna moć, a kroz vekove, u narodu se sačuvalo mišljenje koje važi i za božikovinu, da biljke koje zimi rađaju plod imaju moć da zaštite čoveka, jer prkose prirodi. Od njenih svežih grančica prave se aranžmani koji unose duh prirode u prazničnu atmosferu, a zeleni listići s crvenim bobicama kao motivi česti su na ukrasima za jelku, stoljnacima, salvetama, ukrasnim papirima, svećama.

Foto: pexels.com

 

IMELA

Imela je lekovita biljka koja raste kao poluparazit na granama drveća, ne pušta korenje u zemlju i ne brine o staništu. I za nju su karakteristična brojna narodna verovanja, a jedno od njih je da zbog toga što nema korenja, ona zapravo izrasta iz raja. Drugo, poznatije verovanje, koje ju je i pretvorilo u simbol Božića jeste da donosi blagostanje u dom u kojem se nalazi ili da ljubljenje ispod nje u božićno vreme donosi sreću.

Foto: unsplash.com

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija