• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

27.11.2015

10:34

TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI Internet ćemo dobijati preko sijalice!

Hi-Tech

TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI Internet ćemo dobijati preko sijalice!

Podeli vest

Sijalice više neće samo osvetljavati prostoriju već će i praviti mrežu preko koje će komunicirati računari, kućni aparati i telefoni

Kompanija Velmenni je posle višegodišnjeg testiranja u laboratoriji konačno iznela svoj proizvod na tržište i to u Estoniji, gde je u kancelarijskim uslovima postigla brzinu bežičnog prenosa podataka od čak 1 Gbps, što je oko 100 puta brže od prosečnog Wi-Fi signala.

Zahvaljujući ovome, skidanje filma u visokoj rezoluciji za nekoliko sekundi postaće realnost.

Kako piše Gradnja.rs, Li-Fi signal prenosi se putem LED svetla koje se pali i gasi u intervalima merenim u nanosekundama, što ljudsko oko ne može da percepira. U laboratorijskim uslovima su na ovaj način dostignute brzine prenosa i do 224 Gbps!

Za razliku od Wi-Fi signala koji prolazi kroz zidove, Li-Fi signal je zasnovan na svetlu pa je samim tim ograničen njegov domet. Međutim, zbog ovog ograničenja, Li-Fi se može ispostaviti i kao sigurnija mreža jer se podaci ne šire van prostorije.

Naravno, ostaje da se vidi koliko su Li-Fi mreže upotrebljive u svakodnevnoj praksi i koliko će finansijski izdaci biti potrebni za njeno uvođenje.

JEDNA LOZINKA NIJE DOVOLJNA Nije više bezbedno logovanje na Fejs i Gmail!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija