• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2016

20:00

SVETI GRAL INTERNETA: Kako do što bolje pozicije na Guglu?!

Hi-Tech

SVETI GRAL INTERNETA: Kako do što bolje pozicije na Guglu?!

Podeli vest

"Kako da moj sajt bude prvi na Guglu kad ljudi traže ovo ili ono" - jedno je od onih pitanja na koje odgovor traže svi oni koji su nekada odlučili da pokrenu svoj veb prezentaciju…

Šanse da povećate broj kupaca ukoliko prodajete robu ili usluge, šanse da vaše poglede iznete u ličnom blogu dođu do što većeg broja korisnika, utoliko su veće ukoliko je vaš sajt bolje pozicioniran u rezultatima pretrage na interenet pretraživačima, od kojih je onaj Guglov svakako najpoznatiji i najčešće korišćen…

U eri računanara, tableta, mobilnih uređaja, biti što bolje pozicioniran na Guglu, jedan je od onih osnovnih preduslova bez koga je nezamislivo započeti ili voditi biznis

Bratislav Jović,

IT stručnjak

 

U ovom mini-vodiču Informer vam daje odgovore na gore navedena pitanja - otkrivamo šta, kako i koliko vam je potrebno da bi vaš veb sajt bio što bolje pozicioniran na internet pretraživačima, a u tome nam je pomogao Bratislav Jović, IT menadžer sa portala profesionalnaizradasajta.com.

Kako on objašnjava, u eri računanara, tableta, mobilnih uređaja, biti što bolje pozicioniran na Guglu, jedan je od onih osnovnih preduslova bez koga je nezamislivo započeti ili voditi biznis, bez obzira o kojoj oblasti da je reč.

- Da li će vaš sajt biti na prvoj stranici Gugla, pre svega zavisi od vaše konkurencije kao i ključnih reči koje koristite. Pored toga, potrebno vam je i mnogo strpljenja, jer je optimalno vreme za prosečan sajt da se pojavi u Guglovim pretragama oko šest meseci. Nekim sajtovima je potrebno i više, ali to zavisiti od pomenute konkurencije - kaže Jović.

Prema njegovim rečima, šanse da vaš sajt bude bolje pozicioniran veće su u onoj meri ukoliko je sadržaj na vašem sajtu primamljivi za krajnje korisnike u odnosu na sadržaj vaše konkurencuje.

- Sadržaj sajta treba da bude jedinstven i originalan. Da bi vaš veb sajt bio visoko kotiran ili pozicioniran mora da poseduje sadržaj koji je u odnosu na Vau konkurnciju drugačiji, prihvatljiviji i razumljiviji za čitaoce koji dolaze na vašu internet prezentaciju - navodi naš sagovornik.

AP/Photo

On ističe da su "ključne reči" za koje optimizujete sajt jedan od najvažnijih faktora za što bolju poziciju na gugl pretrazi.

- Procentualno, vaš sadržaj na sajtu treba da sadrži najmanje od tri do pet ključnih reči - pojašnjava Jović.

Takođe, on savetuje da naslovi (zaglavlja) sadrže ključne reči za koje optimizujete sajt, kao i da slikama koje se nalaze na sajtu, uvek imaju naslov.

Pored toga, prema Jovićevim rečima, korišćenje društvenih mreža kao i optimizacija sajta za mobilne i tablet uređaje, značajno povećava šansu da Gugl botovi bolje indeksiraju vaš portal.

- Danas su socijalne mreže te bez kojih se ne može. Tako da vaš sajt treba povezati sa društvenim mrežama kao što su Facebook , Twitter , Google+ i druge. Sa socijalnim mrežama možete dobiti značajan broj posetioca . S druge strane, optimizacija sajt za mobilne i tablet uređaje podrazumeva pre svega da Vaš sajt bude vidljiv na ovim uređajima. Ako je sajt star, svakako trebate promeniti svoj dizajn da bude vidljiv za tablet i mobilne uređaje tj. sajt treba biti "responsive". Treba napomenuti da se pretraga na internetu odvija na mobilnim i tablet uređajima čak do 70 odsto - zaključuje Jović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija