• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Independent/Informer.rs

10.05.2016

22:18

ŠTA GUGL ZNA O NAMA? Pazi koje podatke ostavljaš na MREŽI!

Hi-Tech

ŠTA GUGL ZNA O NAMA? Pazi koje podatke ostavljaš na MREŽI!

Podeli vest

Kad koristite Gugl zapravo sklapate posao, prenosi Independent. U zamenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps vi Guglu dajete informacije o sebi koje on potom deli s oglašivačima

Gledate videe o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mestima gdje se Guglovi oglasi prikazuju videti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime te broj telefona i lokaciju, no ono što je vrednije je što pretražujete i što čitate dok ste na internetu.

Kako biste doznali što Gugl zna o vama morate se prvo ulogovati i klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal ime u gornjem desnom uglu otvoriti svoj nalog kliknom na „My Account“. Potom idite na deo posvećen ličnim informacijama i privatnosti („Personal info & privacy“) te se tamo spustite na „Activity controls“.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u dijelu „Your searches and browsing activity“ dok se informacije o vama kako potencijalnoj meti oglašivača nalazi nešto ispod toga u posebnom odeljku 'Ads settings'. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posetili.

ŠOKIRAĆE VAS REZULTATI! Ovih sedam stvari ni ne pomišljajte da guglate!

Gugl vam naravno nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, ali moraćete to činiti postepeno. Zašto postepeno? Gugl ne želi da to brišete pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ads fee

pre 7 godina

Te besplatne podatke o nama oni i ostali publishing mediji prodaju adverizerima, dakle ne koriste ih vec ih preprodaju na trzistu koje vredi 600 milijardi dolara godisnje. To je najbrze rastuce trziste digitalnih usluga u svetu, tracking i cookies. Postoje dva problema, oni publisheri i advertizeri su samo puki posrednici glavnih igraca, nas korisnika i prodavaca koji placaju oglase koji nam iskacu svaki cas. Od nas besplatno kradu info o nama koji je besplatni rudnik zlata nekom prodavcu, kojem se to zapakuje i preproda na RTB aukcijama koje se zavrse za 2 hiljadita dela sekunde (milisekunde) i to je ona prazna kocka u kojoj brzo iskoci oglas cim obave RTB, bilo gde u svetu. Dnevno se izvrti par milijardi rtb aukcija. Nas problem nije ugovor sa Googlom o besplatnom davanju info, vec sto fizicka lica ne mogu da ostvare prihod od prodaje sopstvenih info koje su njima korisne, ali kao pravno lice to mogu i to menja celu postavku ove igre na tom trzistu. Resenje postoji i u interesu je svakog pojedinca da ima pravo na deo tog kolaca i od sopstvenih podataka koje oni preprodaju. Nadam se da ce igra uskoro biti mnoooogo zanimljivija svima kojima treba dodatni priliv novca na nacin, leba bez motike.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija