• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

18.07.2016

09:34

NEMAMO POJMA? Sve vreme pogrešno punimo bateriju telefona?

Hi-Tech

NEMAMO POJMA? Sve vreme pogrešno punimo bateriju telefona?

Podeli vest

Svi ćemo se složiti da su mobilnim telefonima pod hitno potrebne moćnije baterije, budući da većina uređaja uz intenzivno korištenje ne može da prevali ni 24 sata bez punjenja

Međutim, delimično su za to krivi i sami korisnici jer ne pune bateriju na pravi način. 

Prema podacima kompanije Cadex koja se bavi proizvodnjom baterija, litijum jonske baterije su vrlo osetljive na “stres” kakvom ih izlažemo, što vremenom dovodi do skraćenja njihovog očekivanog trajanja. 

STATISTIKA TEŠKE ZAVISNOSTI: Ljudi su OPSEDNUTI pametnim telefonima!

Ako želite da baterija vašeg telefona radi punim kapacitetom, treba da vodite računa o nekoliko stvari:

Ne držite uređaj na punjaču kada je potpuno napunjen

Prema Cadex-u, ostavljanje telefona na punjaču, recimo, tokom noći, dugoročno može oštetiti bateriju. 

Kada je vaš telefon dostigao 100 procenata, sve vreme dobija dodatnu energiju “na kašičicu” kako bi ostao na maksimumu, budući da je sve vreme uključen u struju. To bateriju stavlja u veliki stres i oštećuje je.

Uopšte i nemojte da punite bateriju do maksimuma

Prema Cadex-u, litijum jonske baterije uopšte i ne treba da se pune do maksimuma. Bolje je da ostane ispod tog nivoa, jer visoka voltaža škodi bateriji. 

BUDITE OPREZNI! Internet je korisna i potencijalno opasna komunikacija!

Možda deluje kontraproduktivno, ukoliko želite da vas telefon služi tokom celog dana, ali je mnogo bolje da je povremeno tokom dana malo dopunite, nego da to činite jednom i do kraja.

Stavite telefon na punjač kad god možete

Ispostavlja se da litijum jonske baterije naših mobilnih telefona mnogo bolje funkcionišu kada ih punimo povremeno, nego nakon potpunog pražnjenja i dugog punjenja. 

U najboljem slučaju, treba da dopunite telefon čim izgubi 10 odsto energije. Ne samo da će na taj način vaša baterija na duže staze funkcionisati optimalno, nego ćete i uvek imati telefon spreman za korištenje.

Rashladite telefon

Baterije mobilnih telefona su osetljive na toplotu, pa mnogi proizvođači preporučuju da uklonite određene tipove zaštitnih maski tokom punjenja. 

Ako primetite da se uređaj pregrejao dok je na punjaču, skinite mu masku. Takođe, nemojte dozvoliti da vam telefon dugo stoji na suncu, jer to može oštetiti bateriju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija