• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

23.02.2018

10:30

OVA MAMA JE GEJMER: Od svega po malo! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: Od svega po malo! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Jučerašnji dan sam provela u vaganju (kao prava vaga) oko toga da li danas pisati o nekim lepim stvarima, koje su počele ubrzano da se dešavaju od kako je krenula ova kolumna, ili se posvetiti i nekim malo lošijim koje, valjda je to normalno, krenu kada o nečemu počne malo više da se priča

Optimista po rođenju bira lepe!

Zahvaljujući Informeru koji je imao sluha za ovu kolumnu (i hvala im na tome) o gejmingu je počelo da se priča i da ga ljudi vide na neki malo drugačiji način. Dosta roditelja mi je pisalo da je promenilo mišljenje o gejmingu, tražilo savete pa čak i preporuke sa čime prvo da krenu kako bi i oni sami polako ušli u ovu priču. Ono što je meni nešto najlepše što se desilo, je poziv na razgovor u jednu školu i dogovor oko pokretanja prve gejming sekcije u osnovnoj školi!

Direkor OŠ“Jovan Dučić“ - Slobodan Marinkovic, je rešio da gejmingu i gejmerima da šansu. I sve je kao u mojim tekstovima od pre par nedelja. Škola ima računare za informatiku, zainteresovane đake, profesora koji će to pratiti ali i đaka gejmera (Sandra Nišića) koji ove godine završava osmi razred ali će ostati da pomaže razvoju ove sekcije. Prvi turnir će se organizovati za dan škole i igraće CS:GO.

A kada smo kod Countera, pravi gejmeri znaju da danas kreću mečevi u Katovicama i da i mi imamo našu predstavnicu. Meč je večeras u 18h. Dobila sam pozive da posetim mesta gde se skupljaju grupe koje će gledati i navijati. Neću se začuditi ako za par meseci po kafićima uz Fudbalsko prvenstvo, budemo pratili i propratne mečeve PES i FIFA turnira. Esport postaje deo svakodnevnog života svih nas. Samo je pitanje koliko je ko toga svestan.

Ja ga vidim svuda pomalo. Čak i u Beoviziji o kojoj svi pričaju. Neću ni o kostimima, ni o kvalitetu pesama jer nisam stručna za to ali mogu reći da sam svoj glas poslala jednom gejmeru. I dok su neki komentarisali kako je lepa ljubavna pesma, kako ima lep glas i kako je neverovatno pozitivan mladić, moj glas je dobio i zbog toga što je gejmer. On nikada nije izjavio da jeste ali sam ja gledala intervju pre par godina u njegovoj radnoj sobi i videla tada najnoviju i najvalitetniju gejming tastaturu. Jednu od onih koju kupuju samo pravi gejmeri. I kada bi se otvorenije govorilo o tome ko sve voli igre, mislim da bi mnogi bili iznenađeni. Uostalom, zašto u one stereotipne intervjue koji liče na leksikone, ne ubaciti pitanje „Koja ti je omiljena igrica?”

Toliko je interesantnih činjenica vezano za igre a tako malo se o tome zna. Kada vam neko kaže su igrice odjednom postale popularne, kažite mu da greši.

Prva analogna interaktivna igra je napravljena još 1947. godine i zvala se Missile Simulator.

1951. godine, ne samo da je napravljen prvi program za igranje šaha, već i prvi računar (Nimrod) samo za igranje igre Nim (matematička strategija).

1962. godine je napravlljena prva digitalna video igra „Spacewar“.

1971. godinu je obeležila prva igra za plaćanje novčanicama, „Galaxy Game“ i koštala je 10 centi a tri meča 25 centi.

1972. je napravljena prva konzola za igranje kod kuće, „Odyssey“.

Ja iskeno nisam sve to znala dok sam odrastala baš u to vreme. Meni je lastiš bio fit board  a dečacima klikeri nešto kao fliperi. Sa kompjuterskim igrama sam se prvi put susrela krajem osamdesetih, kada sam počela da radim u firmi koja je imala u to vreme najnovije modele računara. Znate one sa ogromnim monitorima koji su imali mali ekran a bili su užasno veliki, a sve se prebacivalo na flopi diskove koji su se skladištili u skoro sterilnim uslovima jer su fajlovi samo na njima mogli da se sačuvaju. Da mi je neko tada rekao da će igranje igrica jednoga dana nekima biti posao, i da će to biti jedna nova grana industrije, slatko bi se nasmejala. Iskreno, i Cloud skladištenje podataka bi tada izgledalo kao utopija.

Zato, hajde da se ne čudimo i ne mislimo da je gejming nešto što se dešava drugima i da će našu decu zaobići. Hajde da umesto da stalno kritikujemo i sve vidimo crno, pokušamo da shvatimo koliko je lepih stvari koje se tu mogu naučiti. U nikada nije kasno da i mi naučimo nešto novo.

 www.indijankadanka.com

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija