• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

23.03.2018

11:22

OVA MAMA JE GEJMER: Ni G od gejminga!  Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: Ni G od gejminga! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Danas je tačno nedelju dana od otvaranja prve gejming sekcije i prvog CS:GO turnira. Ja neći danas pisati o tome ni ko je došao da to podrži, ni ko je sve dao poklone, pa ni koliko je dece bilo. Sve to se moglo pročitati u par dnevnih listova a još uvek se može videti na više regionalnih internet sajtova

Ono što se po slikama može naslutiti ali što niko ne može znati dok ne dođe na takav neki događaj je pozitivna energija. Osmesi, osmesi, navijanje i čestitanje. To je ono što svako po poželi da kritikuje ovakva dešavanja treba prvo da oseti. Direktor škole smatra da odavno nije bilo ovakve proslave dana škole. Deca još uvek prepričavaju ko je šta uradio i kako je bilo. I naravno, komentari nam dolaze sa svih strana.

Meni svakako najupečatljiviji je komentar jednog direktora škole koji je na inicijativu nastavnika da se otvori sekcija rekao „Ne želim da čujem ni G od gejminga“. Bez objašnjenja, dogovora ili daljeg razmatranja. Ok, svako ima pravo na privatno mišljenje ali da li je to potrebno prenositi i na posao?  

Promo

Supreme Nexus, jedan od naših najpoznatijih youtubera je ovoj temi posvetio svoj prilog i za samo sat vremena je imao par hiljada pregleda i pregršt komentara. Ima ih simpatičnih i šaljivih ali i poražavajućih. Ne samo da sam po ko zna koji put shvatila koliko su naša deca „gubitnici u startu“ jer ne žele da ulažu napor ako nisu siguni da će dobiti to što žele, već sam na žalost, po komentarima shvatila koliko oni malo uče i nauče u školama. Ne kritikujem nikoga, znam da para nema, znam da su vremena opasna i teška ali sam sigurna da se uvek treba prilagođavati dešavanjima i promenama. Ako smo ušli u vreme društvenih mreža, ako smo svesni da nam deca sve informacije nalaze čim ukucaju google i youtube, i ako znamo da im je sve teže da uče i da se skoncentiđu na standardne načine učenja, zašto smo toliko kruti da probamo da se i mi približimo njima. Uvek sam sebi govorila da kada ostarim ne želim da budem ona baba koja sedi na prozoru i kritikuje sve oko sebe, ili ona iz prevoza koja kritikuje omladinu od mini suknji do slušalica na ušima uz veličanje prošlih vremena.

Svako vreme je dobro vreme jer drugo nemamo.

Zašto onda da se trošimo na bitke koje nećemo dobiti? Prilagodimo se jedni drugima. Hajde i mi da naučimo nešto. Ako ne odobravate igre, pokušajte prvo da odigrate neke.

Imamo mi neke gejmere koji idu hodnikom i ne gledaju ni levo ni desno“. OK, ali koliko se sećam, i Jovanu Cvijiću su zamerali da ide hodnicima i ulicama sa knjigom u rukama i da čita. I ako se ne varam, i njemu je to većina zamerala. A danas ga spominjemo kao svetski poznatog geografa i antoprobiografa a najveće delo mu je što je premerio Balkansko poluostvrvo. Možda je bš to dete iz hodnika budući eSport prvak a vi samo treba da mu pružite šansu. Čak su i naša pozorišta počela da uvode novine kako bi neke predstave prilagodili mlađoj publici. Ako ste gledali Hamleta sa fenomenalnim Nebojšom Glogovcem, sigurna sam da vam je bilo upečatljiv način na koji su iskoristili svetlo i muziku. I dok sam ja predstavu poredila sa onom verzijom Hamleta od pre 25 godina, deca oko mene koja su došla sa školom su bila oduševljena. Njima ovaj Hamlet nije bio težak za gledanje već su bili puni pozitivnih komentara. Tada sam po prvi put shvatila koliko su se vremena promenila. I to je ono što se uvek dešava kroz istoriju.

Promo

Škole u svetu uvode gejming ne samo kao igru već i da nauče i pomognu deci koja imaju problema sa učenjem. Imaju i državne faklutete za gejming i poslove oko gejminga. Mislite da to jednoga dana neće biti i ovde? Svi znamo da hoće ali umesto da čekamo 5, 10 ili više godina, zar ne bi bilo bolje da to uradimo sada?

A tek komentari da gejming nije sport… Meni je gejming paralela sa šahom.

Svi mi imamo nekog prijatelja koji je u osnovnoj školi išao na takmičenja i dobijao nagrade igrajući šah a onda je dizao ruke jer su uvek bolje prolazili košarkaši a sada teniseri. Gejmer je nekako i jedno i drugo. Morate misliti, planirati, imati taktiku ali za razliku od šaha - morate biti timski igrač i voditi računa o svom timu. Meni nekako još viši nivo ako znamo da su nam deca sve otuđenija. I tinejdžerke u svetu već kupuju specijalizovane magazine i prave liste najlepših eSport igrača. To su devinitivno budući idoli jer gejming zvanično postaje olimpijski sport.

A kada se pitate šta deca tu mogu da nauče, neki od odgovora (ako ih pravilno usmerite) su:

  • -Svetski jezici, predvođeni engleskim (samo da napomenem da trenutno deca najviše i najbolje engleski nauče preko specijalizovanih kanala za crtane filmove). Postoje specijalni programi za učenje jezika kroz igru i stavljanje u realne događaje koji teraju decu da koriste naučeno.
  • -Planiranje i strategija, ne samo kroz eSport igre već i kroz pregršt strategija.
  • -Prihvatanje mišljena ostalih, prilagođavanje timskom radu i logičko razmišljanje (Minecraft npr.)
  • -Strpljivost i učenje na greškama a što se preporučuje hiperaktivnoj deci i deci koja sporije usvajaju gradivo.
  • -Istorija i istorijske činjenice kroz specifične igre.
  • - Motorika

Ne moraju sve gejming sekcije početi od turnira i igranja eSport igara. Na nama je da prilagodimo ono što je u ponudi onome što određenim školama prvo treba. Nije lako, ali je izvodljivo.

Ja sam uvek volela izazove i nije mi teško da uložim trud u ono u šta verujem. Nadam se da nas ima još koji mislimo na taj način i da gejming u školama neće ostati samo na G od gejminga.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija