• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

18.05.2018

11:27

OVA MAMA JE GEJMER: Zvuk igre! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: Zvuk igre! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Iz Londona sam došla bez nagrade, ali prepuna utisaka. Sama poseta kancalarijama FaceBooka, davanje intervjua i prisustvo na dodeli priznanja najuspešnijim ženama u gejming industriji danas je čast. Nagrade su date za najbolje biznis rezultate, novinara, mentora godine, develipera, esport, kampanju ali i za neverovatan doprinos igrama. I baš ta poslednja nagrada je imala najveći publicitet i dodelio je direktor FaceBooka za gejming

Nagradu je dobila Jessica Curry (The Chinese Room) za muziku koju komponuje za igre. Na spisku igara za koje je komponovala su  Everybody's Gone to the Rapture (dve BEFTA nagrade), Dear Esther, Korsakovia i Amnesia: A Machine for Pigs. Kada sam malo bolje pogledala njen profil, jedan podatak mi je bio jako interesantan. Iako je pored njenog imena firma Chinese Room, ona je tu firmu napustila 2015 godine i to kako je sama navela „zbog stresa koji je doživljavala zato što je žena u gejming industriji“.  A svaka nagrađena finalistkinja je u svom govoru navela da „im je već dosta da budu jedine žene na sastancima“. Ako uporedimo neke moje tekstove i njihova iskustva, ipak se i ne razlikujemo mnogo. Na žalost...

A kada je u pitanju muzika, u potpunosti se slažem sa stavom da je jako bitna za igre. Kao i za svaki film. Ništa ne može tako dobro uticati na vaš doživljaj onoga što gledate kao muzika. Igre nisu samo pucanje, šunjanje, vika i zvuk motora. Tu je i više mesečni rad kompozitora sa nekada i celim orkestrima. Nagrađena Jessica Curry je u Oktobru  2016 imala izvođenje Dear Esther uživo sa kompletnim orkestrom u Londonskom Barbican Centru zbog izlaska igre za PS4 i Xbox One konzole. 

Niče je rekao da bi bez muzike život bio greška, a neke od ovih igrica bi možda prošle drugačije na tržištu.

Prva je svakako „Just dance“ koja se prvi put pojavila 2014 i svake godine se izdaje nova edicija. Kao što se svake godine rade kompilacije najvećih hitova tako i Just dance pravi koreografije na osnovu tih najtraženijih pesama. Na vama je da pratite figure na ekranu, uključite zvučnike na maksimum i proverite ko ima bolji osećaj sa ritam sa vašim ukućanima ili drugaricama. Bez muzike, ne bi ni bilo ovog serijala.

Guitar Hero je prvi koje je pomerio granice i doneo neka nova iskustva u igranju i sviranju. Sećam se da je i Ana Ivanović izjavljivala kako obožava da igra Guitar Hero a moja ćerka je pored gitare imala i bubnjeve pa mojoj sreći nije bilo kraja kada joj dođu drugarice i krenu da pevaju u glas, uz njihovo sviranje.

Sing Star je naostao u vreme karaoke groznice i sama igra je mogla da se preuze besplatno, ali je svaka pesma koštala. Na taj način, svako je mogao da napravi listu za svoju žurku i smeje se talentima svojih prijatelja.

Thumper je ritam baziran na horor trkama u kojima je vreme najbitniji faktor. Čudna igra interesantna svima. Jednostavna je i zabavna.  Savršen izbor ako volite muziku imate želju da proverite svoje reflekse.

Promo

Just Sing je zasigurno najdruštvenija igra za pevanje ikada napravljena. Obično se igra utroje, uživo ali je moguće i online. Sa kamerom, smehu nikada kraja. Tu su i avatari i efekti za igranje sa vašim licem. Izbor pesama je jako dobar a ako vm i one postanu dosadne, uvek možete pokrenuti kompozitora u sebi i praviti svoju muziku i video. Ako vam supe, onda ih možete deliti i hvaliti se.

Sonic Mania nije bila tešak zadatak samo kreatoru Christian Whiteheadu koji je morao da omogući uspešan povratak  Segine plave maskote. Kompozitor Tee Lopes je premašio očekivanja sa unapređenjem „Green Hill-a“ i  „Chemical Plant-a“, već je dodao i džezerski „Studiopolis“ i „Mirage Saloon“ koji jednostavno ostaju da vam se vrte u glavi.

Meni lično je prošle godine najviše legla muzika iz „Horizon Zero Down“. Ne samo da mi je Alloy jedan od omiljenih ženskih likova već je cela priča kao visokobudžetni Holivudski hit.

Legend of Zelda je jedan od vanvremenskih naslova za igre, onaj koji se igra kroz generacije. Prva asocijacija je uvek i Koji Kondov  „Overworld Theme“, jedna od najtraženijih poslednjih 30 godina. The Legend of Zelda: Breath of the Wild je pokušao da napravi promenu prošle godine i pobegne od tradicionalne muzike za ovaj serijal, i to im je i pošlo za rukom.

Promo

Spisak igara koje imaju fenomenalnu muziku je impresivan i sigurna sam da bi mogla da pišem još par tekstova na ovu temu. Ja vam predlažem da i sami proverite obzirom da je u današnje vreme sve dostupno na internetu.

Pored najbolje muzike iz igara, videćete da postoje i kompilacije za igranje. To je muzika koja se preporučuje eSport igračima kada vežbaju i kada se igra on-line. Nisam sigurna koliko im stvarno pomažu, ali se i ovde svakog meseca izbacuju nove liste. Poznati svetski muzičari su počeli čak i da se nude da rade muziku za gejming jer je to jedan od načina da ostanu popularni.

Kod nas u regionu nema mnogo muzičara koji rade ovaj tip muzike. U Hrvatskoj postoji studio koji je jedan od najpoznatijih a ja se nadam da ćemo i mi ovde imati uskoro neke kompozitore koji će se okrenuti komponovanju i stvaranju muzike za igre koje se svakako razvijaju kod naših developera.

Život nisu samo posao i problemi, to je i igra, smeh i muzika. Ako spojite gejming i muziku, već ste pobedili loše raspoloženje!

P.S. Svima koji su mi pisali i očekivali komentare o štetnosti gejminga o kojima neki pričaju ovih dana poručujem da sam sve o ovoj temi rekla u prethodnih par meseci. Nemam nameru da trošim vreme vaše i svoje vreme, i ovu kolumnu kako bih komentarisala nešto što je tako očigledno pogrešno.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija