• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

07.09.2018

13:12

OVA MAMA JE GEJMER: Pucnjava, pobeda i nagrada! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: Pucnjava, pobeda i nagrada! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Prošle nedelje mi je Facebook inbox bio zatrpan porukama i komentarima o pucnjavi na gejming turniru u Americi

I novine su ispratile sve oko ovog događaja. Ja jedino mogu da kažem da mi je žao, kao i svakoj normalnoj osobi. I to je nešto što se na žalost dešava ali ne samo na gejming turnirima. Koncerti, pozorišta, bioskopi i škole… Ekstrema ima svuda. Ono što je jedinstveno kada su osobe koje su mi pisale u pitanju je da ne igraju igre, da ne žele da probaju ali i da im deca igraju igre. I niko od njih nije znao da mi kaže koju igru. Nisu ni pitali ni hteli da pokušaju. A za većinu te dece ja imam informaciju o igrama koje igraju. Pišu, pitaju i hvale se svojim rezultatima. I umesto da im "mašete" tekstovima o pucnjavi, vi odmahnite naobaveze i strah od novog I koliko ovog vikenda sedate da vidite kako oni i šta igraju.

Danica Manojlović

A na jednom velikom turniru prošlog vikenda imali smo punu salu omladine koja je došla da navija za svoje favorite kada je u pitanju LoL. Crvena Zvezda je možda dobila meč na jednoj važnoj utakmici ali će morati još malo da vežba kako bi pobedila ASUS tim koji ipak predvodi naš osvajač zlatne medalje iz Koreje. Znam koliko je Aleksa Stanković “pentaaim” vežbao poslednjih par meseci i koliko je odricanja potrebno da svakodnevno imaš višesatne treninge. Esport i sport se tu polako izjednačavaju. O ovom turniru, punom pozitivne energije i mladih koji su došli iz gradova širom Srbije, novine nisu pisale. Da li je ipak loša vest ta koja je bitna? 
Ja verujem u dobro, lepo i pozitivno pa završavam sa zvanično najboljim računarom na svetu. Ovo su naši mediji ispratili pa ja neću o samom računaru. Sa Dušanom Srbljakom, jednim od AXER tima koji je napravio ovaj računar sam rešila da malo govorim o gejmingu. Dušan je takođe jedan od naših najpoznatijih youtubera i najbitnije "tata". I moram da napomenem da je ovo prvi "snimljeni" tekst ove kolumne. I očekujem kritike i komentare!

Koja je prva igra koju si odigrao na AXER računaru?
Doom! Najnoviji DOOM. Kako ima dve VGA kartice morao sam da pogledam kako to izgleda na 200 frejmova pošto DOOM i ne može da ima više od 200 frejmova.

Šta planiraš sledeće da odigraš?
Sve! Od Counter Stike-a preko NBA-a... Sve što je novo. Ja nemam omiljenu igru i mislim da treba sve probati. Plan je da više aktiviramo EX-Gaming kanal i otvoreno pričamo o svemu što ima veze sa gejmingom. 

Koja je prva igra koju si odigrao?
To je baš bilo davno! Imao sam tri ili četiri godine. I bilo je na XT računaru kod mog oca u firmi. Sokoban, čikica koji slaže kutije i zahteva veliko logičko razmišljanje. Druga je bila Tetris i na kraju, Prince of Persia. 

Tvoja deca igraju igre?
Da! To je neverovatno kako oni odmah kreću da primenjuju i razumeju igre. Vukašin igra Sonic bolje od mene.

Danica Manojlović

Znači li to da si ti pristalica gejminga kod dece?
Ja sam pristalica toga da deci treba dati sve ali uz kontrolu roditelja. Glavni problem je taj što na celom exYU porodica umire kao institucija. Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje deci i tome šta oni rade i gledaju. Meni lično se dešava da mi na ulici ili tržnim centrima prilaze deca a da roditelji nemaju pojma ko sam. I kada čuju da me gledaju na youtubu, to im je ok. Ali priznaju da oni to ne prate. Mislim da roditelji moraju maksimalno da se uključe u život svoje dece. Mi Vukašinu, koji je najstariji dozvoljavamo da igra igre ali dozirano. Pazimo i šta i kada i koliko. Sigurno je da mu nećemo dati da sedi satima. To je rezervisano za prave eSport igrače.

Misliš li da je gejming industrija budućnosti?
Kakva budućnost? To je već industrija sadašnjosti. O čemu pričamo kada već sada neki turniri imaju veće Prize poolove od teniskih turnira. To je definitivno industrija koja je u ovom momentu veća od industrije automobila iako to mnogi ne znaju. Da, gejming je industrija i sadašnjosti i budućnosti.

Dušan je neko kome se vaša deca poveravaju, pitaju za savet i veruju. Na vama je da mu i vi poverujete i pokušate da odigrate neku igru sa vašom decom. Ili bar da malo više vremena provodite sa njima.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija