• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

20.02.2019

13:17

ZNATE LI KOLIKO STRUJE POTROŠI VAŠ KOMPJUTER ZA NEDELJU DANA? Evo koliko to košta!

Hi-Tech

ZNATE LI KOLIKO STRUJE POTROŠI VAŠ KOMPJUTER ZA NEDELJU DANA? Evo koliko to košta!

Podeli vest

Svi znamo da bi kompjuter trebalo "uspavati" kada ga ne koristimo, ali vrlo lako možemo da se zanesemo i ostavimo ga u "sleep" modu i po nekoliko dana

Međutim, da li na taj način trošimo nepotreban novac na struju?

Odlučili smo da saznamo.

Cena korišćenja vašeg kompjutera zavisi od nekoliko faktora:

Faktor 1: Komponente

Ovo je prilično očigledno. Gejming PC sa vrhunskim komponentama će definitivno koristiti više struje nego neki laptop sa znatno slabijim procesorom.

Faktor 2: Kako koristite vaš PC

Samo zato što je vaš kompjuter prava zver sa 750-vatnim napajanjem, to ne znači da će sve vreme koristiti 750 vati.

Većina kompjutera dolazi sa brojnim opcijama za uštedu energije kada kompjuter ne radi ništa, ili obavlja proste zadatke kao što je surfovanje internetom.

Foto: Pixabay

Merenje potrošnje

Kako ne biste morali sami da pratite svaki potrošeni kilovat, novinari magazina PC Mag odlučili su da otkriju koliko struje kompjuter koristi.

Za test, kompjuter je radio u proseu 12 sati svakog radnog dana - 8 sati je bio potpuno aktivan, dok je 4 sata proveo u "idle" modu.

DESNI KLIK! Nove opcije stižu u Gmail

Tokom vikenda korišćen je nekoliko sati i dobar deo dana bio je u "sleep" modu.

Za vreme radnih dana, kompjuter je korišćen za surfovanje internetom i pisanje dokumenata, ali i nešto gejminga i poneki naporniji zadatak.

Kkao bi tačno izračunali potrošnju, korišćen je poseban uređaj koji ide u utičnicu u tačno meri potrošnju struje.

Na kraju nedelje, test je pokazao da je kompjuter potrošio 11.02 KWh struje.

Ako u obzir uzmemo da 1 KWh u Srbiji u proseku košta oko 5,84 dinara u zelenoj i 8.760 dinara u plavoj zoni, nedeljna cena korišćčena kompjutera tako može da se kreće između 65 i 97 dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija