• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas/informer.rs

20.03.2019

10:26

OVO DUGME NA TELEFONU SVI KORISTIMO, a ne znamo da je VEOMA ŠTETNO PO ZDRAVLJE!

Hi-Tech

OVO DUGME NA TELEFONU SVI KORISTIMO, a ne znamo da je VEOMA ŠTETNO PO ZDRAVLJE!

Podeli vest

Od IT giganta Epla zatraženo je da sa Ajfona ukloni dugme "snooze" ("dremež"), pomoću kojeg se zvonjava budlnika odlaže za nekoliko minuta, budući da ekperti upozoravaju da ova opcija može da bude vrlo štetna za mentalno zdravlje korisnika. Otvoreno pismo koje je Eplu upućeno poslednje je u seriji upozorenja protiv odlaganja alarma za jutarnje buđenje

Kompanija "Eve Sleep" zamolila je Epl da ukloni "snooze" opciju iz aplikacije Clock prilikom sledećeg apdejta. Tvrdi se da ona oštećuje "nacionalno zdravlje" i narušava benefite dobrog noćnog spavanja.

- Prepoznajemo efekte dugmeta "snooze" na milionima Britanaca svakog jutra i na Dan Sna želimo da se Epl uključi u akciju koja će spasiti naciju od ove štetne prakse - rekao je predstavnik "Eve Sleep"-a, Džejms Sturok.

Apelu se priključio i ekspert za nerve Met Džejns, koji je rekao da opcija "snooze" "može imati štetan efekat na zdravlje, posebno mentalno".

KORAK PO KORAK... Nikad lakše prosleđivanje poziva!

- Na taj način esencijalno multiplicirate napad na vaš mozak i telo, svaki put kada pritisnete "snooze", ponavljajući uticaj na vaš autonomni nervni sistem svaki put kada budete probuđeni. Počastvovan sam time što sa "Eve Sleep"-om učestvujem u njihovoj misiji - objasnio je on.

Nije jasno zašto je Epl posebno targetiran u ovoj kampanji, budući da su alarmi dostupni na svim pametnim telefonima, kao i na drugim gedžetima.

Foto: Shutterstock

Zapravo, alarmi za buđenje vuku korene iz antičke Grčke, kada je pronalazač Ksetibus Aleksandrijski razvio sistem kamenčića koji padaju na gong da bi stvorili zvuk u određeno vreme.

Ajfoni su u Britaniji najpopularniji, i koristi ih više od 50% korisnika pametnih telefona, što bi moglo da objasni zašto je pismo upućeno baš Eplu. Drugo objašnjenje mogla bi biti želja "Eve Sleep"-a da prigrabi nešto više publiciteta.

Stručnjaci nisu ustaglašeni o veličini štete koju "snooze" nanosi zdravlju, a neki smatraju da je bolje odspavati dodatnih 30 minuta, nego koristiti ovu opciju.

VEČITA DILEMA! Povremeno pražnjenje baterije čuva telefon?

- Svaki put kada vas alarm ponovo probudi, povećava se lučenje kortisola, hormona stresa. Bolje je da podesite alarm na vreme kada treba da ustanete i onda to zaista učinite. To će vam stvoriti loše raspoloženje pre nego što će vas ubiti. Ali, znam i ljude koji podese i 10 ili 15 "snooze" alarma da bi se probudili - kaže dr Nil Stenli, nezavisni ekspert za san, i dodaje da smatra da ova opcija ne treba, i ne može, biti ukinuta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija