• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2019

11:26

OVA MAMA JE GEJMER! Istorija IT i gaminga – Računari! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Istorija IT i gaminga – Računari! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Kažu da je potrebno da razumemo i istražimo prošlost kako bi bolje bili spremni za budućnost. I to je definitivno tačno kada je ova industrija u pitanju. Ovde se najčešće pitamo šta nam donosi budućnost, koji su noviteti i šta će nam još više olakšati život. Retko kada se osvrnemo unazad

Profesionalci pretežno dele istoriju IT-ja na “mainfrejmove,” “PC,” “Internet,” i“Post-PC.”

Ja na vreme pre i posle Imtel-a. Koliko je ova firma bila radikalna u svoje vreme shvatim kada krenem da pričam o svemu što se tamo dešavalo. Ne samo kada su u pitanju računari i komponente, nego i način rada, istraživanja, planiranje, pa i marketing. Pripremajući materijal za predavanje na FON-u, uspela sam da iskopam neke od naslovnih stranica časopisa koji je tada bio najradikalniji i najčitaniji. I to one za koje sam znala da su rađene sa proizvodima ove kompanije ali i manekenkama koje su oni unajmili . I to verovali ili ne, na stranom sajtu koji se bavi istorijom naslovnih stranica.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

Časopis RAČUNARI je prestao da se štampa 2000. godine a još uvek se  prodaje kolekcionarski. On je možda priča o nama i dešavanjima na ovim prostorima. Nastao je 1983. godine kao projekat "Računari u vašoj kući" , na osnovama dvogodišnjeg pisanja o džepnim računarima u časopisu "Galaksija". Ideja je bila da se uradi specijalno izdanje o računarima ali… Tekstovi su bili toliko dobri da je bilo šteta ne nastaviti sa izdavanjem novih brojeva. Statistike kažu da je tekst Voje Antonića o sklapanju ”samogradnji” računara Galaksija koji je on konstruisao inspirisao preko 8000 Jugoslovena da urade isto.

Računari su brzo zauzeli vodeće mesto u tada velikoj i profesionalnoj konkurenciji časopisa iz ostalih republika tadašnje Jugoslavije. Kao i Imtel, i časopis je imao pogled unapred: dok su se svi kleli u Spektrum i Komodor, imali su petlju da pišu o računarima. Svet PC-ja su nekako zajedno istraživali. Kompanija je nastala na osnovama istraživačkog rada tada najvećih umova, čiji su radovi redovno objavljivani u EEE magazinima, a koji su shvatili da kompjuteri imaju mnogo veću svrhu i primenu od programiranja. Prvi softveri, Internet, sajmovi…

Foto: Promo Ova mama je gejmer

Sećam se koliko su krajem devedesetih ljudi koje sam upoznala na putu u Americi bili iznenađeni mojim poznavanjem programskih jezika i snalaženjem u korišćenju računara. Da li ste čuli za T9? Tada u Imtelu nisi mogao da se zaposliš ni kao sekretarica ako ne umeš da ga koristiš. Ono što se od mene očekivalo da znam u potpunosti je tamo plaćano za svaki program ponaosob. Tada sam prvi put shvatila koliko smo koraka išli unapred.

Sledi osnivanje Sezam-a, sistema za modemske komunikacije koji je postaje vodeći BBS na prostorima ex-YU ali i bezbroj iskrenih tekstova o testiranjima i proizvodima. Dejan Veselinović, koji je tada radio u časopisu ima na TV Politika emisiju Profi bajt ali pokreće i emisiju o igrama, CD Bajt i pruža mi šansu da budem jedan od pionira gejminga u Srbiji.

Foto: Promo Ova mama je gejmer

Ali, kako sve radikalne ideje imaju i svoje neprijatelje, i one koji ne razumeju zašto neke stvari treba menjati, tako je i ovaj časopis počeo da se osipa sa kadrom. Osnivaju se novi časopisi kako bi se prevazišli nastali problemi, dok ovaj pokušava da živi od tradicije u novim uslovima tržišta. Imtel je vremenom postao sistem koji se zasitio samog sebe, a Računari su ugašeni kao žrtva posleratne krize.

Mislim da je taj period sankcija, bombardovanja i svega onoga što smo tada doživeli ipak uticao da ne održimo korak sa promenama u zemljama oko nas. Možda je to jedan od razloga zašto neki još uvek ne prepoznaju potencijal gejming industrije. Ali tvrdoglav smo mi narod i sigurna sam da ćemo uskoro pokazati ne samo da imamo savršene igrače već još bolje programere, grafičke dizajnere, organizatore i sve ono što se ceni i traži u poslovnom svetu gejming industrije. Broj stranih kompanija koje dolaze ovde i otvaraju studije je sve veći. Jedino još da shvatimo da su male promene u našem školskom sistemu neophodne kako bi nove generacije bile spremnije za poslove budućnosti.

Meni se sada, kada gledam unazad, sviđa sve ono što smo radili. Bili smo radikalni, drugačiji ali puni entuzijazma. E samo nam još to fali i  mislim da opet možemo u nove promene…

Ja i dalje imam snagu, energiju i volju! A vi?

www.indijankadanka.com

   

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija