• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

29.03.2019

13:47

OVA MAMA JE GEJMER! Vikend je idealan za gejmere! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Vikend je idealan za gejmere! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Svaki dan u nedelji ima svoju pesmu. Ponedeljak ih kažu ima najviše. Utorak je proglašen za najdepresivniji a petak za najluđi. Vikend je priča za sebe. Porodica, druženje, putovanja ali i najobičnije odmaranje. Kada je gejming u pitanju, vikend je rezervisan za turnire

Sutra se u centru grada održava finale EBL lige i naši najbolji igrači LoL-a će odmeriti snage sa timom iz Bugarske, sigurna sam u prepunoj dvorani.

Ono što bih ja volela je da se sva ta deca pojave sa svojim roditeljima. Ne samo da će imati zajedničkih tema za razgovor već će se i oni koji su nepoverljivi prema gejmingu uveriti u pozitivnu energiju ovakvih dešavanja.

OVA MAMA JE GEJMER! Roze VS Crno-Beli gejming! Nova kolumna Danice Manojlović

Navijači Crvene Zvezde, ukoliko niste znali, vaš eSport tim se bori za nagradu. Nije fudbal ili košarka, ali kažu da Zvezdašima to nije bitno, već boje tima. Proverićemo to sutra svakako.

Sigurna sam da su neki od vas primetili mini buseve i autobuse sa slikama igrača i pitali se o kom stranom timu se radi. Nisu strani, naši su. A interesantan detalj je da ovde po prvi put imamo i reklamu za kastere. Kapa dole na ideji.

Osvrnuli smo se na interesantne činjenice u vezi IT-a i gejminga, ali i sam eSport ima svoje zanimljivosti.

Prvi zabelešen turnir je bio 1972. godine.

Foto: informer.rs

I pre turnira su se ljudi takmičili upoređivanjem rezultata.

Za razliku od sportskih disciplina kao ragbi, košarka i sl. u eSportu imamo mnogo veću podelu igara i svaka igra može postati takmičarska.

Esport igrači imaju ista pravila treninga kao svi ostali sportisti. Vežbaju satima sami, ali i sa timom. Kao i košarkaši koji gledaju snimke svojih rivala pred mečeve, i oni prave analize i statistke pred svaki meč.

Profi igrači završavaju svoje karijere zbog sportskih povreda kao što su teniski lakat, povreda vrata i sl.

Ovo je jedini sport u kome se gleda broj akcija po minuti, jer to može doneti pobedu. Jedan od najpoznatijih je Losira, igrač StarCraft2 koji ima preko 900 apm-a.

Ovaj sport prati preko 210 miliona gledalaca.

OVA MAMA JE GEJMER! Istorija IT i Gejminga u svetu i Srbiji! Nova kolumna Danice Manojlović

Broj gledalaca eSporta se izjednačio da brojem onih koji prate košarku.

Preko 50% ljubitelja eSporta je starosti od 21 do 35 godina.

Twitch je platforma koja je zaslužna za popularizaciju gejminga jer tamo ne samo da se mogu pratiti turniri već kao u retko kom sportu, možete komunicirati sa vašim idolima.

Prošle godine su igrači samo u Americi zaradili preko 37 miliona dolara.

Najveća nagrada je bila 6 miliona dolara a osvojilo je pet igrača na jednom turniru.

Sve više fudbalskih timova pravi svoje eSport timove.

Činjenica je da se eSport i gejming konstantno razvijaju i unapređuju, i to ih čini drugačijim u odnosu na sve ostale sportove. Pravila u standardnim sportovima se retko menjaju dok se ovde unose izmene sa svakom novom igrom. Kasteri imaju zadatak da stalno uče.

Foto: informer.rs

Mesečno se postavi bar jedan novi sajt posvećen samo zapošljavanju radnika u ovoj industriji. Pogledala sam potražnju i verovali ili ne, prosečan broj ponuđenih radnih mesta ima četvorocifrene cifre.

Ovo je sport u kome je teško namestiti pobede. Opšte je poznat slučaj sa korejskim igračem po niku ”Promise“ koji je morao da plaća greške svog trenera. Trener je zapao u dugove i tražio od igrača da izgubi internacionalni meč. Sa idealima nekoga ko je imao 21 godinu, nespremnog da gubi mečeve, Promis je pokušao da se ubije. Skok sa 12 sprata ga je doveo u komu, a troškove lečenja su platili gejmeri donacijama.

Foto: informer.rs

Promis se polako oporavlja, a gejmeri se nadaju da će biti divan trener.

Ukoliko rešite da vikend provedete u prirodi i na biciklu, zamislite koliko ste povlašćeni u odnosu na Shigeru Miyamota, kreatora  igrica Super Mario Bros i Donkey Kong, kome je zabranjeno da dolazi na posao biciklom jer je suviše bitan kompaniji Nintendo.

Želim vam predivan vikend!

www.indijankadanka.com
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija