• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BENCHMARK

19.07.2019

12:26

GUGL uklonio veći broj aplikacija koje bi mogle da "špijuniraju" korisnike

Hi-Tech

GUGL uklonio veći broj aplikacija koje bi mogle da "špijuniraju" korisnike

Podeli vest

U današnje vreme veoma je lako pronaći nečije informacije onlajn. Korisnici na društvenim mrežama voljni su da dele svoje informacije i lični život sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gde je sada moguće uhoditi i pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma

Ipak, Google želi da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhođenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izveštaju "Avasta" koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

PANIKA ZBOG LAJKOVA! Velika promena na Instagramu!

Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuđene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omogućava "da na oku drže prevarante/cheatere".

Gugl je u međuvremenu uklonio aplikacije koje su se našle na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorenjen pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da proveravaju ocene i iskustva drugih korisnika i da obrate pažnju na odobrenja za pristup koje aplikacija zahteva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija