• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

22.08.2019

10:27

OPREZ! Evo zašto nikada ne bi trebalo da pozajmite tuđ punjač, PA ČAK I KADA VAM JE BATERIJA MRTVA!

Hi-Tech

OPREZ! Evo zašto nikada ne bi trebalo da pozajmite tuđ punjač, PA ČAK I KADA VAM JE BATERIJA MRTVA!

Podeli vest

Svima nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na telefonu ili tabletu ispraznila baterija, a kabl za punjenje nam je ostao kod kuće

U takvim situacijama svi posežemo za očajničkim merama i na sve strane pokušavamo da dođemo do drugog punjača kako bismo održali bateriju telefona u životu.

Verovatno mislite da tuđim punjačem svom uređaju ne pravite nikakvu štetu, ali ako pozajmite punjač, recimo od drugog putnika s aerodroma ili od službenika recepcije vašeg hotela to može biti jako opasno, kažu stručnjaci za bezbednost.

- Postoje određene stvari koje u životu ne pozajmljujete, tvrdi Čarls Henderson iz IBM-a.

Henderson vodi tim hakera koje klijenti angažuju da upadaju u njihove kompjuterske sisteme kako bi otkrili sve ranjivosti.

A kako su sajberhakeri otkrili kako da zaraze kablove za punjenje malwareom koji sa daljine može da preuzme kompjuter, Hendersonov tim ponekada koristi poseban trik kkao bi svoje klijente naučio da imaju manje poverenja u tuđe kablove za punjenje.

- Možda ćemo nekome poslati kul kabl za punjenje poštom. Možda ćemo ga brendirati logoom nekog od partnera kompanije koji su navedeni na njenom sajtu. I onda čekamo da vidimo da li će ga ta osoba iskoristiti - objašnjava.

Foto: Shutterstock

A posledice mogu da budu kobne.

Prošle nedelje na konferenciji za hakovanje DEF CON u LAs Vegasu, jedna haker je pokazao modifikovani kabl za iPhone.

Nakon što je uz pomoć kabla povezao iPod i Mac kompjuter, mogoa je da sa daljine da preuzm ekompjuter.

A posle svega je bez problema mogao da obriše svaki trag upada.

Ovi kablovi se prodaju po ceni od 200 dolara, ali na svu sreću, još nisu previše rasprostranjeni.

Ali to ne značli da stvari vrlo brzo mogu da se promene.

Ova tehnologija je mala i jeftina, i zato može da se predstavi da izgleda kao običan kabl, ali i dalje ima kapacitet da zarazi kompjuter malwareom.

Ipak, Hendeson veruje da su trentuno najopasnije stvari kablovi za punjenje na USB javnim punjačima, tačnije, USB portovi na tim stanicama za punjenje.

Zbog toga savetuje svima da paze u šta utačinju svoje uređaje jer je deljenje kablova poput deljenja lozinke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59