• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2023

20:00

POL MAKARTNI: Nema ničeg veštačkog u novoj pesmi Bitlsa napravljenoj pomoću AI

EPAIMAGES

Hi-Tech

POL MAKARTNI: Nema ničeg veštačkog u novoj pesmi Bitlsa napravljenoj pomoću AI

Podeli vest

Pol Makartni rekao je da nema ničeg veštačkog ili sintetičkog u novoj pesmi Bitlsa napravljenoj pomoću veštačke inteligencije (AI).

Makartni je izjavio prošle nedelje za BBC Radio 4 da je korišćena AI tehnologija na neobjavljenom demo snimku Bitlsa iz 70-ih, odnosno da je glas Džona Lenona uspešno očišćen pomoću veštačke inteligencije.

Makartni je, povodom zabrinutosti o tome kako će AI uticati na egzistenciju umetnika u budućnosti, rekao u četvrtak da ima mnogo konfuzije i spekulacija o tome, navodeći da se čini da postoji mnogo nagađanja, prenosi Gardijan.

 - Očistili smo neke postojeće snimke - proces koji traje godinama. Nadamo se da ćete ih voleti koliko i mi - istakao je Makartni.

On nije otkrio naslov, niti tekst pesme koja će biti objavljena kasnije ove godine. Međutim, pretpostavlja se da je to Lenonova kompozicija iz 1978. godine pod nazivom "Now and Then". Pesma je uključena na kasetu sa oznakom "Za Pola" koju je Lenon snimio neposredno pre svoje smrti 1980. godine.

Foto: EPAIMAGES

Pol Makartni

Lenonova udovica, Joko Ono, kasnije je dala kasetu trojici preživelih Bitlsa 90-ih kada su radili na projektu Antologija - koji je retrospektiva njihove karijere koja uključuje tri albuma, dokumentarac i knjigu. Dve pesme sa te trake, "Free as a Bird" i "Real Love", zvanično su objavljene kao deo Antologije koju su snimili Bitlsi koristeći Lenonov originalni snimak glasa.

Objavljivanje "Now and Then" smatralo se neprikladnim u to vreme, a od svakog pokušaja snimanja bend je brzo odustajao. U intervjuu za "Q Magazine" 1997. godine, Makartni je otkrio da je objavljivanje pesme odlagano jer ju je pokojni Džordž Harison nazvao smećem.

Ideja da se koristi veštačka inteligencija da se rekonstruiše Lenonov početni demo snimak potekla je iz procesa snimanja filma Get Back, osmosatnog dokumentaraca o Bitlsima Pitera Džeksona koji je koristio sličnu tehnologiju AI za čišćenje zvuka iz arhivskih snimaka Bitlsa odvajanjem glasova od pozadinske buke.

U intervjuu za Bi-Bi-Si ranije ovog meseca, Makartni je nazvao veštačku inteligenciju i "strašnom" i "uzbudljivom". "To je nešto čime se svi trenutno bavimo i sa čime pokušavamo da se izborimo. To je budućnost. Samo ćemo morati da vidimo kuda to vodi", istakao je Makartni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija