• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Radiosarajevo.ba/informer.rs

24.04.2018

14:34

MRAVI KOJI JE BRANE EKSPLODIRANJEM! Naučnici šokirani novim otkrićem

Horoskop

MRAVI KOJI JE BRANE EKSPLODIRANJEM! Naučnici šokirani novim otkrićem

Podeli vest

Evolucija je dovela do fascinantnih metoda odbrane u životinjskom carstvu, a naučnici su upravo otkrili još jedan

Nova vrsta mrava koji žive na drveću u džungli na Borneu žrtvuje se da bi odbranila svoju koloniju i to na veoma specifičan način. 

Vrsta je dobila latinsko ime Colobopsis explodens. Baš kako dolikuje, Baš kako dolikuje, jer je njihov metod odbrane da iz svog tela izbace toksičnu tečnost na napadača tako što "eksplodiraju". 

AVIO-KOMPANIJA OSTAVILA PUTNIKE U MEKSIKU: Snađite se sami!


Određeni broj radnika u koloniji ima posebne uvećane žlezde u svom telu, koje proizvode sluzavu, žutu materiju. 

Kada je kolonija napadnuta, oni se čeljustima hvataju za napadača, obavijaju oko njega i izvijaju telo dok ne pukne oslobađajući tečnost iz svojih žlezda, koja može da povredi ili ubije mnogo većeg napadača. 

Uprkos tome što se za ponašanje "eksplodirajućih" mrava zna još od 1916. godine, ova vrsta insekata ostala je pod velom tajne tokom proteklog veka, piše radiosarajevo.ba

Članovi međunarodnog istraživačkog tima, koji se sastojao od entomologa, mikrobiologa, hemičara i botaničara, otišli su na Borneo da ispitaju mrave. Identifikovali su 15 različitih podvrsta, koje potpadaju pod vrstu Colobopsis cylindrica


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Koja vest

pre 5 godina

Koja vest? Ne mogu da verujem. Eksplodiraju? Užas.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija