• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.10.2015

20:36

SPREMITE OMILJENU JESENJU POSLASTICU Kestenje u rerni, zdravlje na tanjiru

Recepti

SPREMITE OMILJENU JESENJU POSLASTICU Kestenje u rerni, zdravlje na tanjiru

Podeli vest

U narodu se kaže da čiste krv i jačaju imunitet. Teško se vare, ali zato daju puno energije

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice - pečenog kestenja. I kod kuće u rerni možete da ih spremite i da budu ukusni baš kao oni kod uličnog prodavca.
Za početak, potrebno vam je sveže kestenje i reckavi nož za hleb.
Odaberite zdrave i čvrste plodove kestena i pratite ove korake:

Med od kestena leči gastritis i ubrzava varenje

1. Svaki kesten reckavim nožem malo dublje (skoro do sredine) zasecite popreko. Tako će se ljuske sa kestenja najlakše odvojiti.

2. Zasečeno kestenje stavite u lonac, nalijte hladnom vodom, malo posolite i zagrejte na ringli do tačke ključanja.

3. Čim voda proključa skloniti sa ringle, prospite vodu i kestenje staviti u pleh, pa u zagrejanoj rerni na 220 stepeni pecite 30 minuta.

Shutterstock

4. Ispečeno vrelo kestenje izručite u plastičnu kesu, uvijte da nema vazduha, pa kesu umotajte starim novinama. Ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji oko 10 minuta, da se kestenje tako potpari i prohladi.

5. Očistite ih od spoljne ljuske i stavite ih u činiju za posluženje.

Ovako spremljeno kestenje možete pomešati sa medom i dodati malo cimeta u prahu, pa poslužiti uz kafu ili čaj.
Plodovi pitomog kestena inače imaju veoma lekovito dejstvo na organizam. U narodu se kaže da čiste krv i jačaju imunitet. Teško se vare, ali zato daju puno energije. Zbog njihove hranljivosti i stari narodi koristili su ih za jačanje organizma, dok su se u srednjem veku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva.
Sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe i skoro sve vitamine grupe B.
Listovi kestena se koriste za čaj. Sadrže čak 95 odsto tanina i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja.
U kombinaciji s majčinom dušicom kesten leči probleme s organima za disanje, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija