• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2015

18:13

KULINARSKI VIRTUOZ Uz ove savete svako može da nauči da kuva!

Recepti

KULINARSKI VIRTUOZ Uz ove savete svako može da nauči da kuva!

Podeli vest

Kuvanje je odavno postalo umetnost i nije tajna da mnogi izbegavaju šerpu i varjaču jer se boje neuspeha. U celom svetu juče je obeležen Svetski dan kuvara, a Slobodan Radeta, dugogodišnji profesionalni kuvar u Beogradu, otkrio je male tajne koje vam mogu poslužiti da se bolje snađete na početku kulinarske karijere

Uključite i decu u pripremu obroka. Nedavno istraživanje pokazalo je da mališani koji pomažu u pripremi obroka više jedu sveže povrće i voće i imaju jači imunitet.

* Da biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da pre početka kuvanja organizujete namirnice za obradu koristeći tehniku mise en place - postavljanje svih neophodnih sastojaka nadohvat ruke.

Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije estetske prirode već da bi se začin pravilnije rasporedio

* Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći, juneći, od povrća), a potom ga zamrznite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu u drugim jelima - za pripremu rižota, soseva i slično.

* Da biste se rešili mirisa belog luka, potrebno je da pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (kašika ili sudopera).

* Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići oko uronjene varjače pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

 * Prilikom seckanja bibera u zrnu ili sličnih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razleteli sa daske za sečenje.

* Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio.

* Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Sveže začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.

Lak preliv za salate

Pripremite vinaigrette dresing za salate koristeći jednu količinu kvalitetnog sirćeta na tri količine maslinovog ulja, uz so i biber po želji. Za raznolikost ukusa, mirisa i boja koristite različite vrste ulja (orahovo ili ulje lešnika), sirćeta (tamno balzamiko sirće, limunov sok ili šeri brendi) ili dodajte sveže začine, senf, med, izblendirano voće (maline) ili povrće (paradajz).

* Reš koricu na komadu mesa dobićete ako ga od viška vlage obrišete papirnim ubrusima pre početka obrade.

* Kako biste izbegli da daska za sečenje klizi po radnoj površini, postavite vlažnu krpu ispod nje.

* Đumbir ljuštite kašikom, jer ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine.

* Da biste sprečili da se testenina lepi, sve što je potrebno jeste da je kuvate u velikoj količini vode. Izbegavajte korišćenje ulja tokom pripremanja testenine jer će sprečiti da sos koji ste spremili prijanja na pastu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17