• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba/informer.rs

26.10.2015

12:35

HEMIČAR OTKRIO: Ovako se pravi savršena šoljica kafe!

Recepti

HEMIČAR OTKRIO: Ovako se pravi savršena šoljica kafe!

Podeli vest

Dobra šoljica kafe nikada ne bi trebala biti gorka. Međutim, naučite kako se pravi jedna savršena šoljica, i zašto baš tako

Količina vode i kafe

Endi Bruning upozorava da se pažnja treba obratiti na odnos kafe i vode prilikom kuvanja. Previše vode razrediće ukus prave kafe, a premalo vode naglasiće gorčinu. Obično se preporučuje 60 grama kafe na litar vode, no još je korisnije držati se sljedeće mere: na 16 mililitara vode upotrijebiti po gram kafe, odnosno 7 grama kafe za jedan espresso.

Kuvanje kafe

Ovaj napitak prolazi tri faze izvlačenja ukusa. Prvo se izvlače voćne kiseline, druga faza sadrži zemljane, a treća obuhvaća gorke elemente.

Kao u francuskoj

Za najbolju kafu treba pogoditi optimalno vreme između prve i treće faze. Za espresso kafu zagrejana voda trebala bi biti u kontaktu s kafom 20 do 30 sekundi, a ukoliko pripremate kafu u francuskoj presi onda će vam biti potrebno od dve do četiri minute.

Temperatura vode

Temperatura vode takođe utiče na gorčinu napitka. Idealna temperatura bi trebala biti od 91 do 96 Celzijevih stepeni. Kafa će vam zagoreti ako je temperatura viša od toga, dok niže temperature neće izvući potrebnu aromu iz napitka.

Vrsta kafe

Ni najbolje tehnike kuvanja neće vam pomoći ako na raspolaganju imate zrna kafe lošeg kvaliteta. Postoje dve osnovne vrste – arabika i robusta. Prva se vrsta smatra finijom, jer ima bolji ukus od robuste koja je prepuna hemijskih sastojaka (fenola, pirola i sumpora) koji dovode do jakog i gumastog ukusa kave.

Mlevenje kafe

Savršena kafa trebala bi biti mlevena neposredno pre kuvanja. Prevelika zrna u mlincu za kafu onemogućiće izvlačenje svih ukusa iz namirnice, a premala će nakon mlevenja dati previše gorak prah. I ovde je potrebno napraviti ravnotežu.

ODRICANJE OD KOFEINA! Evo šta će vam se desiti ako prestanete da pijete kafu


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija