• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.11.2015

11:14

STARIJE JE ZDRAVIJE  Zašto bi trebalo da spremate hranu na masti

Recepti

STARIJE JE ZDRAVIJE Zašto bi trebalo da spremate hranu na masti

Podeli vest

Prodorom drugih kultura u našu kuhinju, ova stara namirnica je neopravdano zapostavljena, dok je i meso i povrće pripremljeno s njom mnogo ukusnije, a ne smeta organizmu

Na ovim prostorima svinjska mast je vekovima bila glavna namirnica za pripremu i slanih i slatkih jela. Kulinarski noviteti i ulja raznih vrsta sve više potiskuju ovaj domaći proizvod, ali upravo u ovo vreme, kad u selima počinje svinjokolj, nije loše podsetiti zašto je dobro da počnete koristiti mast za kuvanje.

Ako niste znali...
Svaki gram svinjske masti "vredi" devet kalorija - isto koliko i gram bilo koje vrste biljnog ulja, navode nutricionisti

Pržena hrana je ukusnija. Ako pohujete meso, posebno piletinu, onda obavezno pomešajte ulje i mast jer će ukus biti neuporedivo bolji. Jedino što sve treba da pojedete dok je još toplo.

Mast je veoma "svestrana". Savršeno dobro podnosi visoke temperature i ima visoku tačku dimljenja, što je čini savršenom za prženje. S druge strane, lisnata testa će pomoću masti biti rastresitija i mekša.

Sadrži manje zasićenih masti nego puter. Istraživanja su dokazala da mast sadrži 20 odsto manje zasićenih masti nego puter. S druge strane, sadrži više mononezasićenih masti, što snižava LDL holesterol i, što je najvažnije, uopšte ne sadrži trans-masti.

Drži vas sitim

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je reč o namirnici koja stvara duži osećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži holesterol, koji se u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D, značajan za apsorpciju kalcijuma, kažu stručnjaci.

Korisna za organizam. Svinjska mast je po svom sastavu 40 odsto zasićena masnoća, a kokosovo ulje, na primer, jeste 85 odsto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.

Mast nema ukus slanine. Uglavnom se pravi od masti koje obuhvata butine i bubrege i zato nema intenzivan ukus.

Povrće prženo na masti je hrskavije. Ako želite hrskavo, brzo prženo povrće, morate koristiti mast jer maslinovo ulje u pojedinim slučajevima povrće učini gnjecavim, što se sa masti sigurno neće dogoditi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
posmatrac sa severa

pre 8 godina

U mojoj se kuci mast koristi mnogo vise od ulja i raznih margarina.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija