• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2015

12:12

PRIRODNA APOTEKA Voće i povrće lek za mnoge organe Hrana leči ono na šta liči

Recepti

PRIRODNA APOTEKA Voće i povrće lek za mnoge organe Hrana leči ono na šta liči

Podeli vest

Neki plodovi svojim oblikom upravo pokazuju za šta su lekoviti: orah za mozak, paradajz za srce, celer za kosti

Prema starim verovanjima oblik voća i povrća, naročito ako nalikuje nekom organu, daje snagu baš njemu. Sigurno ste mnogo puta pomislili kako je jezgro oraha kao mali mozak ili kolut šargarepe kao oko. To su samo neki od primera, a ima ih još:

1. Grejpfrut - dojke: Grejpfrut, pomorandža i ostali agrumi iznutra podsećaju na ženske mlečne žlezde u grudima. Grejp sadrži limonoid, za koji je otkriveno da štiti od raka.

2. Orah - mozak: Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak. Dobar su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline (vitamina B9) i vitamine E od ostalih orašastih plodova.

Shutterstock

3. Šargarepa - oči: Kad prerežete šargarepu, možete videti kako njena unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zenici. Beta-karoten iz šargarepe (koji joj daje narandžastu boju) pomaže u održavanju zdravog vida i štiti od razvoja katarakte (sive mrene).

4. Celer - kosti: Lišće celera podseća na kosti, a celer sadrži silicijum koji je deo onoga što kostima daje čvrstoću.

Shutterstock

5. Paradajz - srce:

Ako prepolovite paradajz, videćete da podseća na presek srca - ima "komore i pretkomore". Ona ima više likopena od drugog voća, a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen smanjuje rizik od srčanih bolesti, a paradajz je bogat vitaminom C, što je važno za zdravlje srca.

6. Pečurka - uvo: Kada presečete pečurku, podsetiće vas na uvo, a one su prepune vitamina D, koji je nužan za sprečavanje gubitka sluha.

SEMENKE BUNDEVE Zanimacija koja leči sve!

 

7. Avokado - materica: Oblikom podseća na matericu i grlić materice, a istraživanja su pokazala da doprinosi ravnoteži hormona u telu i sprečavanju raka grlića materice. Upravo koliko treba detetu da se razvije u materici - devet meseci, toliko je potrebno avokadu da iz cveta postane plod.

8. Đumbir - želudac: Koristi se kao lek za želudac, a dobar je i za probavu. Njegov glavni sastojak - gingerol odličan je u borbi protiv mučnine i povraćanja.

9. Pasulj - bubrezi: Za pasulj kažu da liči na bubrege i pomaže njihovom normalnom radu.

10. Smokva - testisi: Semenke u smokvi podsećaju na spermatozoide, a dokazano je da smokve povećavaju njihovu pokretljivost, što utiče na plodnost muškarca.

NERVOZNI STE I UMORNI? Simptomi nedostatka magnezijuma!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija