• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

05.01.2016

12:57

(VIDEO) NEĆE VIŠE DA NAS TRUJU! Mesne prerađevine od 1. janura kvalitetnije!

Recepti

(VIDEO) NEĆE VIŠE DA NAS TRUJU! Mesne prerađevine od 1. janura kvalitetnije!

Podeli vest

Prerađivačka mesna industrija u Srbiji ostaje, na zadovoljstvo potrošača, bez jeftine sirovine zahvaljujući kojoj je godinama ostvarivala ogroman profit. Prema novim propisima koji su na snagu stupili od 1. januara, proizvođači više neće moći da uvoze i koriste najlošiju kategoriju mehanički otkoštenog mesa (MSM) koja se koristila u proizvodnji viršli, kobasica, parizera...

Ta informacija potvrđena je u Upravi za veterinu, gde je rečeno da ovom odredbom uvode stroži kriterijumi za proizvođače kako bi se obezbedio bolji kvalitet poluproizvoda i proizvoda od mesa.

Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, recimo, od pileta odvoje njegovi najkvalitetniji delovi - file, batak, karabatak, a ostaci se pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće s leđa. Tako se dobija mesna smesa koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama. Takvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često se u njemu pronalaze i veće koncentracije kalcijuma nego što je dozvoljeno.

PREPOZNAJTE SVEŽE MESO Miris je najbolji pokazatelj!

To se događa jer ostaci do maksimuma prolaze kroz separatore, pa se u smesi nalaze i samlevene čestice kostiju.

Prema dosadašnjim propisima, maksimalna količina kalcijuma koja je mogla da se nađe u mehanički separatisanom mesu bila je 150 miligrama na 100 grama.

public/youtube

Ta količina sada je smanjena na maksimalno 100 miligrama, što, objašnjavaju stručnjaci, odgovara količini kalcijuma u čistom mesu, bez primesa mlevenih kostiju. Ovakve smese dobijaju se kada se meso odvaja pod niskim pritiskom. Ono je i kvalitetnije nutritivno.

Poslednjih godina, uvoz treće, najlošije kategorije mesa je drastično rastao. Istovremeno, povećavao se broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina, jer im je bila dostupna sirovina po bagatelnim cenama. Samo u 2013. pet najvećih prerađivača uvezlo je ovog mesa u vrednosti od oko 13, 5 miliona evra.

I DEVOJČICE SU UGROŽENE Salame i kobasice pretnja reproduktivnim organima!

Inicijatori zabrane ove vrste mesa su list "Moje gazdinstvo" i Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice! Čedomir Keco, glavni urednik lista, kaže da su pregovori oko novog pravilnika trajali sedam meseci i da je bilo mnogo protivljenja nadležnih.

OTKRIVAMO ISTINU O GMO SOJI! Birajte pametno, jer je pojedina hrana opasna po život!

"Posebno je bio jak pritisak mesne industrije koja nije želela da se odrekne sirovine koja joj je donosila izuzetno velike profite". Kako ističe, cena ovog mesa bila je oko 60 dinara po kilogramu i obilno se koristila ne samo u industriji već i u proizvodnji pljeskavica u stotinama radionica od Rume, Beograda do Leskovca.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bosa

pre 8 godina

zna se da je srbija u deficitu stočnog fonda da ne pokriva ni sopstvene potrebe,hajde da se zapitamo odakle toliko raznovrsnih mesnih prerađevina kod nas. kad se uključi logika dođe se do toga da uvoz cveta ,al ne sigurno kvalitet pa još da plati carinu.pa gde je tu profit a svi znamo kako i na kom nivou žive privatnici koji poseduju proizvodnju.ko koju stranku finansiski podržavaju.tako da se evropski otpad preradjuje u srbiji i ti proizvodi su skoro uvek na akcijama u marketima e to je za sirotinju hrana.svi bih trebalo da su upoznati da u marketima ne kupuju začinjeno meso jer je u većini slučajeva staro i nije za upotrebu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija