APfoto

15:16 Iće i piće 0

24sata.hr/Informer.rs | 28. 02. 2016.

ZA SAVRŠEN, SVILENKAST PIRE krompir kuvajte dva puta!

Slavni kuvar Heston Blumental otkriva formulu za dobijanje svilenkastog pirea bez efekta lepljivosti, za koji je glavni krivac skrob - krompir isperite i do nekoliko puta!

Shutterstock

Za pire odaberite voštani krompir i nakon ljuštenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar Heston Blumental. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

FANTASTIČAN UKUS Napravite poljski hleb od krompira

Krompir najprije oljuštite, isecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bela - krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam trebati kuhinjski termometar. Kuvajte krompir pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u proključalu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne počnu da se raspadaju. Koru krompira ubacite u mleko. Prokuvajte i slonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompir propasirajte pomoću gnječilice u posudu s maslacem naseckanim na kockice. Alko želite da bude izuzetno svilenkast, pire protisnite i kroz cediljku. Dodajte proceđeno vruće mleko i so prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od ukusa.

(VIDEO RECEPT) PRSTE DA POLIŽEŠ! Teleća rolada na srpski način!

- Savršeni pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete - a to sigurno ne želimo u tanjiru - zaključuje Heston.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]