• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Punkufer/Informer.rs

24.03.2016

17:02

(VIDEO) TRIK Kako da skuvate savršeno meko i tvrdo kuvano jaje?

Recepti

(VIDEO) TRIK Kako da skuvate savršeno meko i tvrdo kuvano jaje?

Podeli vest

Kuvanje jaja jedno je prvih stvari koje učimo u kuhinji, ali sam proces je pun sitnih malih trikova koje itekako mogu poboljšati ukus ove hranljive namirnice

Evo šta treba da učinite kada želite da pripremite meko i tvrdo kuvano jaje.

1. Proverite ljusku 

Pre nego što stavite jaja u vodu, proverite opnu ovog proteina. I najsitnije napuknuće na površini jajeta će u vrućoj vodi "eksplodirati", pa će sadržaj jaja završiti u vodi, umesto u ljuski. 

2. Poslužite se kašičicom

Lom ljuske izbećićete ako jaje uronite u vodu uz pomoć kašike, ili nekog drugog kuhinjskog pomagala. Izbegavajte stavljanje jaja rukom jer biste se mogli opeći i refleksno "baciti" jaja u šerpu, što će dovesti do pucanja opne.

SUPERNAMIRNICA! Šta se dešava u organizmu ako jedete TRI jajeta nedeljno?

3. Kuvajte jaja u vodi sobne temperature

Hladna opna jaja i vruća voda se ne slažu, pa kad uronite jaje u vodu neka ono bude sobne temperature. Australijski kuvar Kurtis Sloane savetuje da efekt sobne temperature možete postići ako jaje iz frižidera stavite pod mlaz vruće vode u trajanju od 30 sekundi. 

JEDITE IH ČEŠĆE Jaja su zdravija nego što mislite

4. Kuvajte sa štopericom 

Za meko kuvano jaje, potrebno ga je termički obrađivati od četiri do šest minuta, zavisno od  veličine jajeta, jačine vašeg šporeta i šerpe koju koristite. 

Tvrdo kuvano jaje treba da se kuva 10 do 12 minuta, a nakon vađenja iz šerpe odmah prebaciti u vodu s kockicama leda kako bi se zaustavilo kuvanje i sprečio nastanak stvaranja neatraktivnog zelenog ruba oko žumanaca tvrdo kuvanog jajeta.

5. Ne stavljajte jaje u vodu koja vrije 

Laganija termička obrada osiguraće vam kremastije jaje i uravnoteženiju mekoću žumanca u odnosu na belance. Kuvari stoga preporučuju da jaje stavljate u vodu koja još nije provrela. Slavni kuvar Heston Blumental savetuje da se najbolje meko kuvano jaje priprema – bez kuvanja.

Naime, on preporučuje da se jaje stavi u manju šerpu i hladnu vodu, poklopi, i stavi da se greje na najjaču temperaturu. Kada se voda ugreje šerpa se stavlja sa strane i pusti se da se jaje termički obrađuje tačno 6 minuta u šerpi koja je zadržala toplinu sa šporeta. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija