• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sta.hr/Informer.rs

08.05.2016

15:42

ZAUVEK LETO: Od jagoda napravite čips, liker ili sok!

Recepti

ZAUVEK LETO: Od jagoda napravite čips, liker ili sok!

Podeli vest

Jagode sušene u rerni ubacite u smesu za energetske pločice, a sveže iskoristite za rolade, osvežavajuće pite ili čizkejk

Najboljeg ukusa su jagode srednje veličine jer veći plodovi često nisu tako sočni, napominje nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, a prenosi 24sata.hr.  

- Male jagode, s druge strane, mogu da imaju puno semenki, a često su i previše tvrde. Jednom kad su ubrane, jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo da potamne i izgube kiselost. Iz tog razloga nikad ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će za dan-dva biti bolje. Kupujte ih već zrele i trošite što pre (u roku od 2-3 dana čuvane u frižideru) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju pljesan - kaže nutricionistkinja. 

(VIDEO) ZORANNAH SE OPET BLAMMIRAH! Volite li limunadu od jagode?!

Ona dodaje kako su jagode odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šoljom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom. Jagode se ističu i sadržajem mangana, kalijuma i folne kiseline. Kako biste sačuvali jagode za celu godinu, iskoristite ih za domaće likere, rakije ili zdrave džemove bez štetnih aditiva. Pje zamrzavanja jagode očistite od peteljki, uvaljajte u šećer pa složite na poslužavnik s dovoljno razmaka između svake.

Tako će sačuvati oblik za ukrašavanje poslastica ili dekoriranje čaša za sokove i koktele. Za sok očišćene jagode zgnječite i stavite u veliku teglu. Na svaki kilogram jagoda dodajte 200 g šećera. Ostavite poklopljeno na hladnom mestu od dva do tri dana, a nakon toga ih procedite kroz gazu. Na svaki litar soka dodajte 80 g šećera, dobro promešajte, stavite u veću posudu s vrućom vodom i pasterizujte sirup. Soku ili sirupu dodaje se i limunska ili vinska kiselina, koje ga čuvaju od kvarenja.

Shutterstock

Domaći sok za sočne i aromatične deserte 

Koru nakon pečenja premažite jednom ili dvema kašikama soka od jagoda. Jagode možete i osušiti na suncu, u dehidratoru ili rerni. Uz malo strpljenja lako je pripremiti i zdravi čips od jagoda. Najpre ih isecite na tanke kriške pa premažite sirupom od vode, šećera i limuna.

(VIDEO) SOČNO I SLATKO! Jagode punjene čokoladom!

Sušite ih oko pet i po sati na 60°C. Sušene komadiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko meseci pa ih dodajite u kolače, keks, sladoled, jogurt ili u žitarice za doručak.

Domaće energetske pločice

Zagrte rernu na 250°C. Prekrijte posudu masnim papirom. Pomešajte zobene pahuljice, sušene jagode, bademe, kokos, semenke i začine u posudi. Zagrejte puter i med na laganoj vatri. Dodajte so i vanilu. Vrućim sastojcima prelijte sastojke iz činije. Promešajte smesu i izlijte na papir. Pecite 60 minuta. Kad se ohladi, isecite i uživajte! 

LEK I AFRODIZIJAK: Doba jagoda!

Leto u tegli 

Jagode su odlične u kompotu ili ukuvane u džem s vanilom, sirupom od bazge, pa čak i čilijem. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija