• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

12.07.2016

16:24

POVRĆE PUNO VITAMINA 9 razloga da jedete krastavac!

Recepti

POVRĆE PUNO VITAMINA 9 razloga da jedete krastavac!

Podeli vest

Krastavac je omiljena namirnica velikog broja ljudi. I njegovi ljubitelji, i oni koji u njemu nisu do sada uživali tako često treba da saznaju devet razloga zbog kojih ova vrsta povrća mora da bude sastavni deo trepeze

1. Sadrži carstvo vitamina i minerala

Čak i njegovo ime deluje osvežavajuće! Bogat je vitaminima i mineralima, poput vitamina K, C, vitamina B grupe, kalijuma, mangana, bakra. Svi ovi sastojci revitalizuju naše zdravlje.

2. Štiti mozak

Krastavac sadrži flavonoid fizetin, organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. Poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja.
U njegovu korist govore i istraživanja. Jedno od njih, spovedeno na miševima, pokazalo je da fizetin čuva sposobnost učenja i pamćenja od dejstva Alchajmerove bolesti.

3. Bogat je antioksidansima

Krastavac sadrži velike količine antioksidanata. Pomenuli smo vitamin C, a tu je i beta-karoten. Važan njegov deo su flavonoidi, poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola. Kvercetin je antioksandt koji sprečava oslobađanje histamina, što ga čini prirodnim lekom protiv alergija. Ovako bogat sastav krastavca čini ga odličnim borcem protiv kancera i srčanih oboljenja.

4. Sprečava upale

Ova vrsta namirnica je veoma efikasna u sprečavanju upala. Studije sprovedene na životinjama su dokazale da krastavci umiruju neželjene upale i da sprečavaju dejstvo proupalnih enzima.

5. Bori se protiv kancera

U krastavcu ima i polifenola, lignana, koji imaju imaju jako antioksidativno dejstvo i koji smanjuju rizik od raka dojke, materice, jajnika i prostate. Sličnu funkciju imaju i fitonutrijenti, koji takođe štite od kancerogenih oboljenja.

6. Čuva zdravo varenje

Krastavac je bogat vodom i vlaknima, koji su neophodni za varenje. Podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želucu. Pojedina njegova vlakna olakšavaju i ubrzavaju pražnjenje creva i sprečavaju pojavu zatvora.

7. Sprečava neprijatan zadah

Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On je zadužen za svežinu daha jer smanjuje višak toplote u stomaku, što se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.

8. Štiti od stresa

Kompleks vitamina B, B1, B5, B7 iz krastavca ublažava nervozu i smanjuje negativne posledice stresa. Sprečava i pojavu anksioznosti.

9. Zasiti, a ne goji

Krastavac sadrži hranljive materije i malo kalorija, te je zato odlična hrana. Daje dugotrajan osećaj sitosti i sprečava pojavu viška kilograma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija