• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

31.07.2016

17:23

NE, NIJE POVRĆE: Tikvice za potenciju!

Recepti

NE, NIJE POVRĆE: Tikvice za potenciju!

Podeli vest

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična su namirnica za mršavljenje jer pune želudac i tako daju sitost

Postoje razne vrste tikvica, a kod nas se najčešće koriste male, svetlozelene, slične krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Ova voćka/povrćka je popularna širom sveta. U Italiji s njom pripremaju hleb, u Meksiku kesadilje, u Francuskoj ratatuje, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave i ukusne špagete

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična su namirnica za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time daju sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

(VIDEO) ZAVIRITE: Šta se dešava u vašem stomaku kada popijete pilulu?

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit.

Kora je izuzetno bogata nutrijentima, te je nemojte ljuštiti s mladih plodova

Tikvice, takođe, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuju holesterol, te zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:
* deluju protivupalno
* povećavaju nivo energije
* potpomažu pri mršavljenju
* snižavaju nivo holesterola
* čiste creva od toksina
* sprečavaju bolesti prostate
* poboljšavaju probavu
* podstiču libido
* čine kožu zdravijom
* čuvaju zdravlje fetusa

Kuvane, pečene, sirove ili pohovane, podjednako su zanimljive. Možete ih i kiseliti, a dobro podnose i zamrzavanje ako se prethodno blanširaju.

GLADNO SMO! Sočni pica zalogajčići od tikvica

 

Možete ih i kiseliti, a dobro podnose i zamrzavanje ako se prethodno blanširaju

Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primetiti razliku u ukusu. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih isecite na što tanje rezance, posolite da otpuste vodu, prepržite i poslužite s omiljenim sosom za testeninu.

Osim plodova, možete jesti i cvetove tikvice.

Public

RECEPTI:

Kompot od tikvica (da, dobro ste pročitali)
Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Priprema: Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu.

PA TI POSLE NE SPAVAJ! Nedostatak sna vodi gojenju!

Salata od tikvica
Sastojci: seckani paradajz, deset sitno naseckanih listova bosiljka, 2 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja, 3 usitnjena čena belog luka, 400 grama tikvice isečene na tanke rezance.
Priprema: Pomešajte navedene sastojke i posolite po želji.

Grčki sos sa tikvicama
Sastojci: 400 ml grčkog (ili običnog) jogurta, 3 čena belog luka, 200 grama rendane tikvice, 2 kašike usitnjene mirođije, 2 kašike usitnjene nane, biber i so.
Priprema: Pomešajte navedene sastojke. Ohladite sos u frižideru. Poslužite uz pirinač ili testeninu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deks

pre 7 godina

Tikvice su definitivno povrće, potpuno je apsurdno reći suprotno. Koja je logika da se one nazivaju voćem? Onda bismo i za krastavce rekli da su voće jer su oboje plodovi botanički veoma bliskih biljaka.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija