Public

22:17 Iće i piće 0

Informer | 17. 08. 2016.

NAJBOLJI KUHINJSKI TRIK Kako da isečete luk bez suza!

Dogodi li vam se da apsolutno svaki put kada sečete luk plačete. Isprobali ste sve bakine savete i narodne "recepte"?

Ako je vaš odgovor da, verute nam, niste jedini. Dok sečemo luk oslobađaju se enzimi koji proizvode plin propanetial sulfoksid pomoću kojeg se stvara blaga sumporna kiselina. Mozak "šalje informacije" da se ispere oko, no više suza stvara više kiseline koja nadražuje naše oči.

Srećom za nas, pronašli smo metodu koja će ubuduće vaše seckanje luka učiniti puno manje emotivnim...

Šta vam treba:

Zamrzivač i luk.

Stavite luk u zamrzivač na 15-tak minuta pre nego vam zatreba i morate ga naseći. I obavezno namestite alarm da ne zaboravite na njega, jer ne želite da luk postane pre tvrd.

Teorija kaže da niske temperature sprečavaju otpuštanje hemikalija iz luka koje nadražuju oči.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]