• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

04.09.2016

13:24

LEKOVITO I UKUSNO: Patlidžan za svaki dan!

Recepti

LEKOVITO I UKUSNO: Patlidžan za svaki dan!

Podeli vest

Patlidžan dluje kao snažni antioksidans, te štiti ćelije od nastanka raka i iealna je namirnica za sve one koji žele da oslabe par kilograma
Public

Sjajni, ljubičasti plodovi patlidžana uzgajaju se u Kini i Indiji još od 5. veka. Kasnije se proširio na Daleki istok, a u Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka, prvo u Španiji, gde su ga, kao i na sever Afrike, doneli arapski trgovci. U 15. veku počinje da se uzgaja u Italiji, te dalje širom Evrope. Danas je neizostavan deo mnogih nacionalnih kuhinja.

Patlidžan je izdašno povrće, pikantnog ukusa, sunđeraste teksture, a najbolje ga je konzumirati od avgusta do oktobra.

Sadrži molibden, folate, vitamin K, vlakna, vitamin C, mangan, magnezijum, kalijum, bakar, vitamin B3 i triptofan. Patlidžan, pored svega toga, sadrži veoma malo kalorija (24 kalorije na 100 g) i zato je idealna namirnica za sve one koji žele da oslabe par kilograma na najprirodniji način.

NEĆETE POGODITI NI ZA 3 ŽIVOTA: Znate li šta se krije u svakoj smokvi?

Prirodni antihistaminik

Sa velikim udelom dijetalnih vlakana ovo povrće povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju delovanje vitamina C, deluju kao snažni antioksidansi, te štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka. Dalja istraživanja su pokazala da antocijan, kog ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.

24 kalorije ima u 100 g patlidžana

Prirodni antihistaminik i antioksidans koji se nalazi u kori patlidžana - nasunin - privlači najveću pažnju naučnika. On štiti ćelijsku membranu od propadanja i štiti masti koje se nalaze u membranama ćelija, pa i same ćelije mozga. Patlidžan isto tako ima antibakterijsko dejstvo i deluje protiv gljivica.

Voda (koja je dominantni sastojak) i vitamini koji se nalaze u ovom povrću usporiće starenje naših ćelija i poboljšati kvalitet kose, kože i noktiju. Zbog ove vode nije preporučljivo da se dugo termički obrađuje.

SLATKI ZALOGAJI Kolač sa grožđem

Birajte manje plodove

Pri kupovini vodite računa da plod bude čvrst sa neoštećenom korom i sa svežim zelenim peteljkama. Birajte manje plodove jer imaju manje semenki i sigurno su manje gorki. Kod mladih plodova ne morate da skidate koru. Ako ga pečete u rerni, obavezno ga probušite viljuškom na više mesta da ne pukne. Možete ga seći na deblje ploške, posolite, pobiberite i obavezno ostavite 15 minuta da odstoji kako bi sva gorčina izašla. Odlično se kombinuje sa drugim povrćem, paprikom, paradajzom, kao i tunjevinom i jagnjetinom.

Bitno je napomenuti da ako ga pržite ili pohujete, patlidžan upija dosta ulja i zato je bolje da ga pečete ili grilujete.

RECEPTI:

Sicilijanska kaponata
Patlidžan isecite napola i napravite nekoliko rezova, posolite i ostavite da se ocedi od vode. Propržite crni luk, seckanu crvenu papriku i celer na malo maslinovog ulja. Dodajte seckani patlidžan, 400 g čeri paradajza i malo izgnječenog belog luka. Začinite sa malo sirćeta i mirođije. Po želji, za delikatniji ukus u jelo možete dodati i seckane crne masline i kašičicu šećera i kuvati još malo na tihoj vatri.

BOBICE ZDRAVLJA: Grožđe, eliksir mladosti!

Patlidžan rolnice sa sirom
Ukusno, ali i veoma dekorativno, ovo jelo može biti sjajno predjelo, dodatak glavnom jelu i posluženje na zabavama. Veoma se jednostavno sprema i možete kombinovati različite ukuse. Najpre isecite patlidžan na listove, a potom ih izgrilujte. U činiji pomešajte sitni sir sa 2 kašike pavlake. U to dodajte svež paradajz iseckan na sitne kockice i promešajte. Prohlađene listove patlidžana premažite sirom i paradajzom, urolajte i pričvrstite čačkalicom. Po želji, u smesu sa sirom možete dodati proprženi susam, mirođiju, bosiljak ili neku drugu začinsku biljku. Služite hladno.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija