• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.09.2016

17:41

(RECEPTI) DUNJA, ZLATNO BLAGO: Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju!

Recepti

(RECEPTI) DUNJA, ZLATNO BLAGO: Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju!

Podeli vest

Dunje, vesnici jeseni, nekada su stajale na ormanu da cela kuća fino zamiriše. Dunja je od davnina poznata u narodnoj medicini, a koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti su plodovi, listovi i seme

Za one koji ne znaju, dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Od minerala najviše su zastupljeni bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.

SPECIJALITET DANA! Piletina punjena spanaćem i mocarelom

Lekovita svojstva

Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Ako želite da ostanu sveže, držite ih u frižideru

Dunja pomaže i kod mršavljenja. Kada je u pitanju nega kože lica, dunja se koristi protiv akni i podmlađuje i hidrira kožu. Pomaže i kod bolesti jetre i očiju, delotvorna je kod anemije, a njene semenke štite od karcinoma.

Protiv bora
Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina preporučuje semenke dunje.
Priprema losiona od semenki: sitno iseckati kašičicu semenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dve kašicice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.

Public

Čaj od ploda
Ovaj čaj blagotvorno deluje protiv disajnih tegoba, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Priprema: operite, očistite i presecite plod na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Sedam ZLATNIH pravila uspešne ZIMNICE!

Semenke dunje hidriraju i zatežu kožu

Sok za želudac
Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja. Priprema: operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

U kulinarstvu
Sirova dunja zbog svoje oporosti nije jestiva, ali u toplijim krajevima, ako dovoljno dugo odstoji na stablu, može da bude jestiva i u sirovom obliku.

Termičkom obradom uništavaju se tanini koji je čine oporom, a dodavanjem meda ili šećera pretvara se u pravi delikates. Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i sosevi.

Ako želite da dunje ostanu sveže, držite ih u frižideru.

DOMAĆICA! Svinjski file s jabukom

RECEPTI:
Slatko od dunja sa orasima i limunom
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 2 kg šećera, 2 cela limuna, 300 g oraha.
Priprema: dunje iseckajte na kockice željene veličine, iscedite sok od pola limuna i poprskajte ih. U šerpu u kojoj ćete kuvati slatko pomešajte svu količinu šećera i oko 500-600 ml vode, pa ostavite da provri. Kada se šećer otopi, ubacite dunje i kuvajte na tihoj vatri. Sve vreme kuvanja pažljivo skidajte penu, ali nikako ne mešajte slatko, kako se dunje ne bi raspale, već samo blago protresite šerpu s vremena na vreme. Isecite limun na kolutove, pa ih pred kraj kuvanja ubacite u slatko. Ostavite još malo, pa sklonite sa ringle i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite ga da se potpuno ohladi. Jezgra oraha dodajte kako sipate slatko u tegle. Možete i prvo staviti orahe u tegle, pa tek onda sipati slatko.

Brzi kompot od dunja
Sastojci: veća dunja, na vrh kašičice cimeta, 1 l vode, dve kašike meda.
Priprema (za četiri šolje):
dunju dobro oprati i iseckati na kockice. Koru ostavite jer daje poseban šmek, ali je prethodno dobro operite (potopite u vodu sa malo sode bikarbone). Stavite dunju u dublju posudu, pospite cimetom, prelijte vodom i stavite da proključa. Kada proključa, dodajte med i prokuvajte još pet minuta na nižoj temeraturi. Veće količine možete sipati u teglu i ostaviti za zimu.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17