20.07.2018.
ZDRAVO IZ TEGLE! Priprema za kuvanje džema! Shutterstock
informer.rs | 22.09.2016. | 16:20

ZDRAVO IZ TEGLE! Priprema za kuvanje džema!

Sezona spravljanja džema i marmelada je u toku. Pre nego što odaberete recept i prionete na spremanje, podsetite se i ovih stvari koje su vrlo značajne za kvalitet

Tegle Ako ih punite vrućim sadržajem, dovoljno je da ih pre punjenja operete. U ostalim slučajevima treba ih pre toga sterilisati: operite ih i stavite u veliku posudu.

SAVET PLUS


Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi, pa za njihovu pripremu treba manje šećera. Ako želite da smanjite šećer, u prodavnicama zdrave hrane može se naći pektin jabuke, koji se dobija iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje. 

Napunite posudu vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite sa vatre, ali držite u vodi sve do upotrebe. Pre punjenja ih ostavite da se ocede. Proverite i da li se poklopac dobro zatvara. To je važno, jer ukoliko prodre vazduh, pojaviće se buđ. Napunite teglu vrućom vodom, zatvorite i okrenite naopačke. Ako voda ne curi, punite.


Voće Plodovi treba da budu zreli i zdravi, a pre pripreme samo ih operite.
Limun za bolje želiranje Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova. Sok limuna dodajte postupno, da ne preterate.  
Provera gustine Da biste proverili da li se džem dovoljno kuvao, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako je gusta, kuvanje je završeno. Ako je retka i klizi sa kašičice kad je podignete, nastavite da kuvate.

DA LI STE OVO NEKADA PROBALI? Recept za kraljevske palačinke

 

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 30°  
clear sky
30°C
Beograd
  • Beograd
    30°
    clear sky
  • Novi Sad
    30°
    clear sky
  • Niš
    29°
    scattered clouds
  • Subotica
    30°
    clear sky
  • Zrenjanin
    30°
    clear sky
  • Klek
    30°
    clear sky
  • Kula
    29°
    clear sky
  • Sombor
    29°
    clear sky
  • Vrbas
    29°
    clear sky
  • Vranje
    28°
    broken clouds
  • Prokuplje
    29°
    scattered clouds
  • Leskovac
    29°
    scattered clouds
  • Arilje
    26°
    few clouds
  • Kraljevo
    28°
    few clouds
  • Apatin
    29°
    clear sky
  • Vlasotince
    29°
    scattered clouds
  • Pirot
    29°
    scattered clouds
  • Inđija
    30°
    clear sky
  • Loznica
    29°
    few clouds
  • Grocka
    30°
    clear sky
  • Kovin
    30°
    scattered clouds
  • Ruma
    30°
    clear sky
  • Kladovo
    26°
    clear sky
  • Novi Pazar
    22°
    clear sky
  • Jagodina
    28°
    few clouds
  • Ivanjica
    25°
    few clouds
  • Titel
    30°
    clear sky
  • Ub
    28°
    clear sky
  • Bor
    25°
    clear sky
  • Nikinci
    30°
    clear sky
  • Batajnica
    30°
    clear sky
  • Surdulica
    20°
    broken clouds
  • Ralja
    30°
    clear sky
  • Zlatibor
    23°
    few clouds
  • Popinci
    30°
    clear sky
  • Kosjeric
    26°
    few clouds

Štampano izdanje