Shutterstock

16:39 Iće i piće 0

Stvarukusa.rs | 01. 11. 2016.

ZDRAVO I UKUSNO! Proveren recept za kiseli kupus

Pored žitarica i krompira, kupus je namirnica koja se najviše koristi u ishrani. Ovo izuzetno zdravo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponuda, a to je u novembru

Za kiseljenje kupsa u većim količinama je najbolje nabaviti bure sa slavinom pri dnu kako bi pretakanje bilo olakšano. Pored kupusa, potrebna je i so, kao i kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom.

Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količina soli koja se koristi priliokom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta.

Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa tako pre nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listove. Glavice zasecite na korenu sa donje strane u obliku krsta, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Važno je da kupus bude složen što gušće. Sve vreme vodite računa da ulaz u slavinu bude između kupusa zbog kasnijeg pretakanja.

AMATERI: Slavni KUVAR otkirio najveću GREŠKU prilikom spremanja ŠNICLE!

U toploj vodi razmutite so i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli.

ODUŠEVIĆE VAS ovaj nikad jednostavniji trik za savršenu pastu!

Kupus zatim pritisnite kamenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi.

Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, odnosno menjati bar polovinu vode u buretu. Zato je najpraktičnija burad sa slavinom. Po potrebi možete dodavati i so, a da li je potrebno ocenite tako što ćete probati rasol.

Takođe, skidajte penu sa vrha  u toku kiseljenja da rasol bude bistar.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]