• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ordinacija.hr

22.11.2016

16:43

PET SITUACIJA u kojima ne treba da koristite maslinovo ulje

Recepti

PET SITUACIJA u kojima ne treba da koristite maslinovo ulje

Podeli vest

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Ipak postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti

Evo kada se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti

1. Ako niste sigurni da je kvalitetno

Pre nego što maslinovo ulje upotrebite za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra devičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto italijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga pravili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga mešali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

2. Za prženje

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja.

Nutricionistkinja Bridžet Bennet kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrevanja "raspada" i veliki broj važnih materija, poput omega – 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

3. Za roštilj

Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće doneti puno koristi jer će verovatno ulje goreti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima ukus po izgorelom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahteva ulje, dobro namažete rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

4. Za pripremu kolača

Prema rečima određenih proizvođača, u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus npr. kolača.

5. Kao preparat za negu kože sklone aknama 

Verovatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i lepota kose, a često se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija