• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Cafe.ba

25.01.2017

09:49

HIT ISTRAŽIVANJE: U mraku manje jedemo!

Recepti

HIT ISTRAŽIVANJE: U mraku manje jedemo!

Podeli vest

Rezultati istraživanja ukazuju na to da ukoliko jedete u mraku možete da izgubite suvišne kilograme

Ukoliko jedete u mraku ili zavezanih očiju poješćete 9 % manje hrane, ističe studija objavljena u medicinskom časopisu Food Quality and Preference i pokazuje da ta jednostavna metoda može pomoći pri gubitku telesne težine.

(VIDEO) ČEP OD PLUTE UPAO VAM JE U BOCU? Evo kako možete da ga izvučete za 5 sekundi!

Čini se da izreka o "gladnim očima" ima uporište u stvarnosti jer pogled na hranu stimuliše apetit, prema studiji koja je otkrila da su jedući u mraku ljudi otvoreniji za signale koje im šalje telo. Naučnici sa Univerziteta Konstanz u Nemačkoj sproveli su ispitivanje na dve grupe dobrovoljaca. Prva grupa je jela zavezanih očiju, a druga je bila kontrolna.

Na stolu je svaki pojedinac imao tokom 15 minuta tri činije sa po 95 grama sladoleda.  Zaključci su pokazali da su učesnici koji su jeli zavezanih očiju pojeli 9 posto manje hrane i precenili su količinu obroka za 88 posto.

Kontrolna grupa pojela je 116 grama sladoleda po osobi, a oni koji su jeli u mraku samo 105 grama. Da bi razumeli mehanizam sitosti u mraku, naučnici su ispitali učesnike o utiscima. Oni koji su jeli u mraku precenili su količinu pojedene hrane.

"Bez pogleda na hranu konzumenti su se usredsredili na ono što u trenutku jela osećaju i prekinuli su kada su se osetili sitima", objasnila je dr. Brita Rener, autorka studije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija