• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

05.03.2017

15:16

SPREMNI ZA POST! Zašto je riba poskupela i kako da kupite svežu?

Recepti

SPREMNI ZA POST! Zašto je riba poskupela i kako da kupite svežu?

Podeli vest

Uskršnji post je počeo, riba će nam sada češće biti na trpezi, zato treba znati sledeće...

Pravilo uskršnjeg posta nalaže da se riba jede samo dva puta u toku 40 dana, ali se toga ne pridržavaju baš svi koji poste i ribu jedu češće.

Cene ribe je od od božićnog posta do sada porasla, negde čak i preko 100 dinara po kilogramu. Tako sada šaran iz gazdinstva Ečka, umesto 350 koliko je vredeo zimus, košta 540 dinara.

 

 

A post shared by Fishbras ™ (@fishbras) on Feb 26, 2017 at 7:58am PST

 

Razlog?

Zato što je proizvodnja opala, uglavnom zbog jake i duge zime. 

Iz ribarskog gazdinstva Ečka na tržište šalju ribu iz rezervi, pa šaran koji je izlovljen za ovu sezonu umesto tri, u proseku teži dva kilograma.

- Što se tiče cene ona je, nažalost, u nekom blagom porastu, što nam govori da tržište nije zadovoljeno količinom. Ribe definitivno u onoj količini koja je potrebna tržištu nema - objašnjava za RTS Dejan Zeak iz ribarskog gazdinstva Ečka.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Jan 31, 2017 at 6:34am PST

 

Kako ćete znati da li je riba sveža?

Dobro je pogledajte: riba koja nije sveža ima bledu boju, pigmentacija krljušti je slabija, nema sjaj. Takođe, sveža riba bi trebalo da bude sluzava, ali ta sluz je providna "čista", a ne zamućena, "mlečna", što je slučaj kod ribe koja nije skoro ulovljena.

I oči ribe vam mogu reći da li je treba kupiti ili ne. Riba koja nije bila zamrzavana, i koja je skoro ulovljena, ima sjajne oči, koje nisu upale.

- Mušterije koje se razumeju uvek pipu ribu jer ona koja je sveža ima elsatičnu kožu, a bajata nema. Znače, pipnite prstom kožu - ako ostane udubljenje znači da ne treba da je kupite, a ako se koža odmah vrati znači da je riba sveža - objasnio nam je prodavac ribe na pijaci "Bajloni" u Beogradu, i dodao da tražite od prodadvca kesu, da ne pipate ribu golim rukama.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Jan 24, 2017 at 1:39am PST

 

- Zamislite kada bih svima dao da je pipnu! Džabe onda što je sveža, a ispipana prljavim rukama.

Što se mirisa tiče, birajte ribu koja "smrducka" na reku ili na more, na biljke među kojim je živela. Riba koja nema miris je verovatno bila zamrznuta, a ona koja "miriše" kiselkasto sigurno je bajata.

I na kraju, ako je čistite sami kod kuće, znajte da unutrašnji oragani takođe mogu da ukažu na to da li ste dobro izabrali. Bubrezi treba da budu crveni, kao i svi drugi organi, da deluju sveže, kao da su još u funkciji.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Nov 15, 2016 at 4:26am PST

 

Ako niste sigurni u to da li znate da prepoznate svežu ribu ili ne, onda kupite zamrznutu, u supermarketu, jer je i to bolje od bajate ribe, za koju ne znate gde je ulovljena. Duboko zamrzavanje hrane ubija mnoge bakterije, samo proverite rok trajanja na pakovanju.

I na kraju, držite se one narodne izreke: peci ribu dok joj ne ispadnu oči, da ne bi ispale tebi kada je budeš jeo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija