• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

30.04.2017

20:34

(RECEPTI) GOZBA U PRIRODI: Male tajne savršenog roštilja!

Recepti

(RECEPTI) GOZBA U PRIRODI: Male tajne savršenog roštilja!

Podeli vest

Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. Organizujte se na vreme i uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja...

Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz roštilj i pivo mnogima je nezamisliv. Sa pripremama za roštiljanje treba početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja...

Mešano meso

Nutricionista Branka Mirković savetuje da meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a jedino riba može na vatru bez "plivanja" u začinima. Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu je dovoljno od 300 do 400 grama.

Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata

- Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber, i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje šest sati, a najbolje je tokom noći. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle - kaže Branka Mirković. 

Pixabay

Dobra kombinacija je i maslinovo ulje, so, biber, senf i ruzmarin.

Ništa manje važno

Desert - Obavezno ponesite nešto slatko. Kada se najedete mesa, sigurno će vam se prijesti i nešto slatko, a ako se zavučete u neku nedođiju, teško da ćete imati volje da tragate za prvom prodavnicom. 
Muzika - Muzika je na ovakvim dešavanjima gotovo neophodna. Znači, mislite na vreme o ozvučenju, bežični zvučnici su pravo rešenje.
Čuvajte se krpelja - Sezona krpelja je u toku, tako da vam ne preporučujemo leškarenje u travi, naročito nepokošenoj. Nakon što se vratite kući, obavezno se pregledajte da niste sa sobom poveli i kojeg nezvanog gosta.

Belo meso posolite, pobiberite, dodajte limun i maslinovo ulje i pospite origanom, bosiljkom ili majčinom dušicom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete naizmenično ređati sa povrćem.

250 g
mesa bez kosti dovoljno je za jednu osobu

- Najveći problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar - savetuje Branka Mirković.

Ako želite istinski ukus mesa, začinite ga POSLE pečenja, i to samo sa solju, sveže mlevenim biberom i hladno ceđenim maslinovim uljem.

Ugalj i slanina

Kako raspaliti vatru? Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i sitnih grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Da bi se dobio specifičan miris, neko stavlja grančice osušene vinove loze (ko može da nabavi). Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je on prekriven tankim slojem sivog pepela.

Pixabay

300 do 400 g
ribe idealno je za jednu osobu

Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže, uhvatite ga štipaljkom za roštilj i očetkajte rešetke. Nakon toga rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine. Dobar trik je i korišćenje poklopca jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.

Pravila pečenja

Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na što jaču temperaturu, najjaču moguću. Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže, sporije i na nešto nižoj temperaturi.

Shutterstock

Voće na roštilju

Ako želite da isprobate nešto novo, pripremite slatki roštilj. Za njega je najbolje upotrebiti tvrđe voće poput jabuka, ananasa i krušaka, koje zadržava ukus i oblik. Pre pečenja odstranite koštice i isecite voće na manje komade. Kako bi bilo sočnije, ostavite ga da se 20 minuta natapa u vodi s limunom.

Na savršenom piknik jelovniku uz meso i ribu neizostavno ide grilovano povrće - osim kralja patlidžana na roštilju se peku paradajz, luk, ali i ananas. Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna. Krompir, kao i ribu možete peći i u foliji.

Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a riba može na vatru bez "plivanja" u začinima

Na stolu

Nakon što skinete meso sa roštilja, pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavićete vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede.

- Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se hrskava korica koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće i ručak će biti zdrav i nutritivno izbalansiran - poručuje Branka.

Kada je sve gotovo, najvažnije je ugasiti vatru i očistiti roštilj. Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata.

Shutterstock

RECEPTI:

o Kotleti s viskijem
Potrebno je: 4 posoljena svinjska (juneća, teleća) kotleta, pola šoljice senfa, šoljica viskija, kašičica mlevenog bibera (ako je moguće zelenog), sok od dva limuna. Priprema: Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom mešavine začina. 

o Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom
Potrebno je: šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja. Priprema: izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu umaka. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na par sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.

Shutterstock

o Grilovano povrće
Potrebno je: po 500 g tikvica, paradajza, plavog patlidžana, 100 g ementalera, tri čena belog luka, tri kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, so, biber. Priprema: povrće dobro operite. Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa marinadom i ostavite na sat vremena u frižider. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite povrće na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Pospite rendanim sirom.

Tajne finih dresinga

o Preliv za Cezar salatu
Izmiksajte u majonezu koricu limuna, sok od limuna, zgnječeni beli luk, so, biber i jedan inćun.

o Plavi sir
Umutite majonez, kiselu pavlaku, mileram, mleko, sirće od belog vina, so i biber. Dodajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, rokfora ili danablua.

Pixabay

o Avokado
Izmiksajte avokado, sok od limete, sok od pomorandže, maslinovo ulje, jabukovo sirće, med, beli luk, so, biber, kumin i korijander i dodajte nekoliko kapi sosa zelenog tabaska ili svežu ljutu papričicu.

o Zeleni dresing
Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, beli luk, sirće od belog vina, maslinovo ulje i so. Po želji možete dodati i med.

o Tajlandski dresing
Izmešajte puter od kikirikija, med, soja-sos, jabukovo sirće, susamovo ulje, beli luk u prahu i biber. Dodajte toplo kokosovo mleko i sve promešajte.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija