ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju
117. 04. 2024. u 21:20
217. 04. 2024. u 21:20
Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz roštilj i pivo mnogima je nezamisliv. Sa pripremama za roštiljanje treba početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja...
Nutricionista Branka Mirković savetuje da meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a jedino riba može na vatru bez "plivanja" u začinima. Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu je dovoljno od 300 do 400 grama.
Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata
- Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber, i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje šest sati, a najbolje je tokom noći. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle - kaže Branka Mirković.
Dobra kombinacija je i maslinovo ulje, so, biber, senf i ruzmarin.
Desert - Obavezno ponesite nešto slatko. Kada se najedete mesa, sigurno će vam se prijesti i nešto slatko, a ako se zavučete u neku nedođiju, teško da ćete imati volje da tragate za prvom prodavnicom.
Muzika - Muzika je na ovakvim dešavanjima gotovo neophodna. Znači, mislite na vreme o ozvučenju, bežični zvučnici su pravo rešenje.
Čuvajte se krpelja - Sezona krpelja je u toku, tako da vam ne preporučujemo leškarenje u travi, naročito nepokošenoj. Nakon što se vratite kući, obavezno se pregledajte da niste sa sobom poveli i kojeg nezvanog gosta.
Belo meso posolite, pobiberite, dodajte limun i maslinovo ulje i pospite origanom, bosiljkom ili majčinom dušicom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete naizmenično ređati sa povrćem.
250 g
mesa bez kosti dovoljno je za jednu osobu
- Najveći problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar - savetuje Branka Mirković.
Ako želite istinski ukus mesa, začinite ga POSLE pečenja, i to samo sa solju, sveže mlevenim biberom i hladno ceđenim maslinovim uljem.
Kako raspaliti vatru? Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i sitnih grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Da bi se dobio specifičan miris, neko stavlja grančice osušene vinove loze (ko može da nabavi). Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je on prekriven tankim slojem sivog pepela.
300 do 400 g
ribe idealno je za jednu osobu
Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže, uhvatite ga štipaljkom za roštilj i očetkajte rešetke. Nakon toga rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine. Dobar trik je i korišćenje poklopca jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na što jaču temperaturu, najjaču moguću. Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže, sporije i na nešto nižoj temperaturi.
Ako želite da isprobate nešto novo, pripremite slatki roštilj. Za njega je najbolje upotrebiti tvrđe voće poput jabuka, ananasa i krušaka, koje zadržava ukus i oblik. Pre pečenja odstranite koštice i isecite voće na manje komade. Kako bi bilo sočnije, ostavite ga da se 20 minuta natapa u vodi s limunom.
Na savršenom piknik jelovniku uz meso i ribu neizostavno ide grilovano povrće - osim kralja patlidžana na roštilju se peku paradajz, luk, ali i ananas. Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna. Krompir, kao i ribu možete peći i u foliji.
Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a riba može na vatru bez "plivanja" u začinima
Nakon što skinete meso sa roštilja, pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavićete vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede.
- Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se hrskava korica koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće i ručak će biti zdrav i nutritivno izbalansiran - poručuje Branka.
Kada je sve gotovo, najvažnije je ugasiti vatru i očistiti roštilj. Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata.
o Kotleti s viskijem
Potrebno je: 4 posoljena svinjska (juneća, teleća) kotleta, pola šoljice senfa, šoljica viskija, kašičica mlevenog bibera (ako je moguće zelenog), sok od dva limuna. Priprema: Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom mešavine začina.
o Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom
Potrebno je: šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja. Priprema: izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu umaka. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na par sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.
o Grilovano povrće
Potrebno je: po 500 g tikvica, paradajza, plavog patlidžana, 100 g ementalera, tri čena belog luka, tri kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, so, biber. Priprema: povrće dobro operite. Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa marinadom i ostavite na sat vremena u frižider. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite povrće na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Pospite rendanim sirom.
o Preliv za Cezar salatu
Izmiksajte u majonezu koricu limuna, sok od limuna, zgnječeni beli luk, so, biber i jedan inćun.
o Plavi sir
Umutite majonez, kiselu pavlaku, mileram, mleko, sirće od belog vina, so i biber. Dodajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, rokfora ili danablua.
o Avokado
Izmiksajte avokado, sok od limete, sok od pomorandže, maslinovo ulje, jabukovo sirće, med, beli luk, so, biber, kumin i korijander i dodajte nekoliko kapi sosa zelenog tabaska ili svežu ljutu papričicu.
o Zeleni dresing
Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, beli luk, sirće od belog vina, maslinovo ulje i so. Po želji možete dodati i med.
o Tajlandski dresing
Izmešajte puter od kikirikija, med, soja-sos, jabukovo sirće, susamovo ulje, beli luk u prahu i biber. Dodajte toplo kokosovo mleko i sve promešajte.
Snežana Paunović, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije oglasila se povodom današnjeg sastanka kolacije okupljene oko Dragana Đilasa, koju čine "Srbija protiv nasilja" i NADA sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić.
17.04.2024
22:06
Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je pravno nemoguće odlaganje beogradskih izbora.
17.04.2024
20:54
Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je na današnjoj sedici izbornu lista broj 2. Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek! koju je podnela Ruska stranka za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 2. jun.
17.04.2024
19:53
Pokret "1 od 5 miliona" i Beogradski front izaći će sa zajedničkom listom “Ritam grada” na beogradske izbore, saopšteno je na konferenciji za medije.
17.04.2024
19:53
Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov žestoko je raskrinkao tajkunski deo opozicije!
17.04.2024
19:49
Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.
17.04.2024
22:23
Drastična promena vremena juče je iznenadila građane Srbije, a pojedine delove zemlje zahvatilo je i nevreme. Neobična scena snimljena je u Kovačici šokirala je meštane.
17.04.2024
22:01
agađenje vazduha, ostaci plastike, previše brige, previše sedenja, zaboravljanje čišćenja koncem, ispijanje kafe, jedenje hamburgera – ponekad izgleda kao da se sve u životu pokušava da nas ubije.
17.04.2024
21:38
Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorće Milićević osudio je preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, ali i reakcije dela opozicije u Srbiji tim povodom.
17.04.2024
20:36
Osmi avion Er Srbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Er Srbije u narednim danima.
17.04.2024
19:45
Gosti Info večeri bili su prof. Miloje Pršić, istoričar, prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog i pukovnik specijalnih jedinica u penziji Srbobran Radić a oni su pričali o sramnoj rezoluciji navodnog genocida u Srebrenici i prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.
17.04.2024
21:44
Gost Glavnog dnevnika Informer TV bio je državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović, a govorio je o sramnoj sednici Saveta Evrope, gde je doneta preporuka da lažna država Kosovo uđe u tu organizaciju.
17.04.2024
20:49
U novom izdanju emisije Rat uživo, pored aktuelnih svetskih ratnih žarišta, gosti novinar Igor Damnjanović i Mihail Zvinčuk, vlasnik Telegram kanala "Ribar", govorili su i o uticaju Telegram kanala na izveštavanje sa ratišta.
17.04.2024
19:54
U novom Info danu o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, ali i o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu, govorio je istoričar Aleksandar Raković.
17.04.2024
17:39
Ana Ličnik (34) nestala je u nedelju, 24. marta u Beogradu. Poslednji put je viđena u javnom prevozu, u autobusu broj 23, nakon čega joj se gubi svaki trag.
17.04.2024
19:02
Saška Kovačević (29) iz Modriče zvana "Fatalna Saška", poznata po iznudi 15.000 maraka od katoličkog sveštenika zbog s*ks afere, osuđena je u Osnovnom sudu u Derventi na 1.500 KM (oko 750 evra) novčane kazne jer je u tuči ispred kafića "Dors" u Brodu povredila jednu osobu.
17.04.2024
18:55
U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski
17.04.2024
17:45
Istraga Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru vezana za ubistvo malene Danke ilić(2) je u najvećem jeku, a danas je došlo do retko viđenog preokreta što se osumnjičenih tiče.
17.04.2024
15:13
Sezonski radnik Z.L. (36) uhapšen je zbog sumnje da je metalnom šipkom pretukao gataru kod koje je otišao da mu skine crnu magiju!
17.04.2024
14:19
Najbolja srpska atletičarka svih vremena Ivana Španović (33) vredno radi i trenira za Olimpijske igre, a trenutna destinacija joj je Dubai.
17.04.2024
23:15
Nemački velikan u revanšu četvrtfinala Lige šampiona na svom stadionu savladao Arsenal sa 1:0 (0:0).
17.04.2024
22:58
Član Reptorsa, Džontej Porter (24), doživotno je izbačen iz NBA lige zbog kockanja.
17.04.2024
23:40
Izabranici Željka Obradovića pobedili su večeras na svom parketu tim iz Laktaša sa 94:85 (27:23, 27:22, 17:16, 23:24) u prvom meču četvrtfinala ABA lige.
17.04.2024
20:14
Poznati američki novinar Harison Vind našalio se na račun Kevina Durenta, nakon što je selektor Sjedinjenih Američkih Država Stiv Ker objavio spisak reprezentativaca koji će igrati na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta (26 jul - 11 avgust).
17.04.2024
22:44
Sistem Typhon se reklamira kao “superoružje” jer može uništiti neprijateljske strateške ciljeve, uključujući dolazeće balističke rakete.
17.04.2024
23:13
Situacija na bojnom polju u Ukrajini menja se u korist Rusije, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
17.04.2024
22:45
Komesarka za prava deteta pri predsedniku Rusije predlaže ukrajinskim vlastima da decu, za koja se smatralo da su odvedena u RF, potraže i u drugim zemljama
17.04.2024
22:15
Nakon zauzimanja Časovog Jara, ruska vojska će početi napredovanje prema Slavjansku i Kramatorsku, piše poljski list “Rzeczpospolita”.
17.04.2024
21:52
Birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati. Uskoro se očekuju prvi rezultati izbora.
17.04.2024
21:30
Tim princa Harija pobedio je na jednom polo turniru na Floridi, ali ukus pobede pokvarila mu je supruga Megan Markl i njen poljubac sa drugim muškarcem.
17.04.2024
22:53
Aleksandar Milić bio je poznati venecuelanski pozorišni i filmski glumac našeg porekla, a rođen je 13. aprila 1947. godine u Srbiji.
17.04.2024
19:51
“Negde putem shvatio sam da je smrt samo još jedan trenutak. Trenutak koji nam, doduše, oduzima sve druge trenutke. Čini li ga to najvažnijim ili najmanje važnim, ne znam ni sam.” - Marko Babić
17.04.2024
14:37
Džena Džejmison se razvela od svoje supruge nakon samo 11 meseci braka.
16.04.2024
23:41
Korisnica društvene mreže Iks otkrila je detalje susreta Lepe Brene i njene prijateljice.
17.04.2024
23:19
Naslednica Džinovića nedavno je otpratila majku sa društvenih mreža, a sada je došlo do neočekivane promene.
17.04.2024
23:01
Pobednica "Zadruge 6" oglasila se prvi put nakon što je domaće medije preplavila vest o njenom porođaju.
17.04.2024
22:10
Glavna tema u medijima poslednjih nekoliko dana je razvod Dženana Lončarevića i njegove supruge Samire, a iz dana u dan pojavljuju se novi detalji bračnog brodoloma.
17.04.2024
22:01
O incidentu koji se dogodio pre nekoliko godina progovorio je crnogorski pevač.
17.04.2024
21:31
Posle nešto više od šest meseci ukinuta je zabrana poseta pacijentima u subotičkoj bolnici na većem broju odeljenja.
17.04.2024
16:23
Ovakve temperaturne promene sa snegom u aprilu jesu bile najavljene ali ne prijaju nikome, a posebno voću koje je već formiralo plodove.
17.04.2024
14:42
Sneg pada i na Kopaoniku ali i u Kragujevcu!
17.04.2024
10:02
U Čačku, na Zlatiboru, Zlataru i Tari pada sneg!
17.04.2024
09:09
Svakog proleća brojna seoska domaćinstva obraduje cvrkut lasta koje se uvek vraćaju na mesta odakle su i otišle i gde su svile svoja gnezda.
17.04.2024
10:15
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.