Pixabay

08:57 Iće i piće 0

dailymail.co.uk/informer.rs | 07. 05. 17.

GENIJANI TRIKOVI: Kako da sveži peršun i salata prežive duže u frižideru?

Sveže začinsko bilje, mladi luk i salata trajaće duže ako znate šta da uradite s njima. Takođe, tu su saveti i kako spasiti višak začinskog bilja da ne propadne i zvarši u đubretu

Radi se o vrlo jednostavnim trikovima. Sve što treba da uradite, recimo, s peršinom, je da ga stavite u čašu s vodom, kao što bi stavili cveće u vazu. 

Sveže začinsko bilje mekane strukture, poput peršuna ili estrogena, uvek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i po centimetra. Na taj način će trajati duže, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk - stave vode tek toliko da su ostaci korena pod vodom.

Drvenasto začinsko bilje poput ruzmarina ili timijana čuvaju se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinskog ubrusa, staviti tako u kesicu i zatvoriti.

Pixabay

Kako spasiti višak svežeg začinskog bilja?

U slučaju da imate previše svežih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sledeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to sipajte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dve i ubacite u šerpu. 

Višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Trik za čuvanje zelene salate

Najbolji način je čuvati salatu u hermetički zatvorenoj posudi. Trajaće dva puta duže. Listovi se neće tako brzo smežurati i biće fino hrskava, prenosi Daily Mail.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]