Shutterstock

13:22 Iće i piće 0

Iće i piće | 26. 05. 2017.

JAGA NA BRDO NAČINA! Četiri fantastična recepta za omiljenu srpsku slanu poslasticu!

Ovim jelima nećete odoleti, stoga se opustite i bez suzdržavanja prionite na njihovu pripremu jer bolje recepte nećete naći...

1. Pikantna jagnjetina sa krompirom

SASTOJCI:

  • 500 g jagnjećeg buta
  • maslinovo ulje
  • dva čena belog luka
  • 200 ml soka od paradajza
  • kašika korijandera
  • kašičica mlevenog kima
  • dve ljute papričice (crvena i zelena)
  • kašičica slatke mlevene paprike
  • kašičica ljute mlevene paprike
  • četiri glavice crnog luka
  • 400 g krompira
  • kašika soka od limuna
  • so, biber

PRIPREMA:

Jagnjetinu iseći na komade veličine zalogaja. Pomešati korijander, kim, slatku i ljutu mlevenu papriku, so i biber, pa dobijenom mešavinom natrljati meso. Krompir oguliti i iseći na komade. Crni luk iseći na rebarca. U vatrostalnu posudu staviti krompir, meso, iseckane ljute papričice, crni i beli i luk, preliti uljem, sokom od limuna i sokom od paradajza, promešati, pa peći u rerni na 180 stepeni oko 70 minuta.

Shutterstock

2. Empanade sa mlevenom jagnjetinom

SASTOJCI:

  • pakovanje lisnatog testa
  • 500 g mlevene jagnjetine
  • kašika maslinovog ulja
  • dve glavice crnog luka
  • crvena paprika
  • 100 g slanine
  • kašičica koncentrata paradajza
  • osam crnih maslinki
  • tabasko sos
  • so, biber, majčina dušica

PRIPREMA:

U tiganju zagrejati ulje, pa propržiti crni luk i slaninu isečenu na kocke. Kad slanina postane hrskava, dodati iseckanu papriku, te pržiti dok malo ne omekša. Potom ubaciti mlevenu jagnjetinu, koncentrat paradajza, iseckane maslinke, so, biber i majčinu dušicu, te dinstati uz povremeno mešanje još desetak minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.
Lisnato testo razvaljati oklagijom, pa modlom ili većom čašom vaditi krugove. Na sredinu svakog staviti pomalo fila, pa preklopiti i pritisnuti ivice. Premazati uljem ili umućenim jajetom. Peći u rerni na 220 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok empanade ne dobiju lepu boju.

Shutterstock

3. Jagnjeći šiš kebab

SASTOJCI:

  • 500 g mlevene jagnjetine
  • dve kašike maslinovog ulja
  • kašika iseckane sveže nane
  • kašičica origana
  • kašičica ruzmarina
  • kašičica bosiljka
  • malo ljute mlevene paprike
  • kašika svinjske masti
  • so, biber

PRIPREMA:

U mleveno meso dodati iseckanu svežu nanu, origano, ruzmarin, bosiljak i mlevenu papriku, pa dobro zamesiti. Prekriti folijom i staviti u frižider da prenoći. Sutradan dodati kašiku svinjske masti, meso opet premesiti, pa rukama formirati kebabe i stavljati ih na štapiće za ražnjiće. Jagnjeće šiš kebabe peći na roštilju ili u tiganju na malo vrelog ulja, dok ne dobiju lepu boju. Služiti dok je toplo.

Shutterstock

4. Pastirska pita sa kukuruzom i jagnjetinom

SASTOJCI:

  • 400 g krompira
  • dve kašike ulja
  • glavica crnog luka
  • dve kašike paradajz pirea
  • kašika mlevenog kima
  • kašika korijandera
  • 20 g pinjola
  • kašičica cimeta
  • 400 g mlevene jagnjetine
  • 50 g maslaca
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 200 g kukuruza šećerca
  • so, biber, peršun

PRIPREMA:

Krompir oguliti, iseći na komade, pa kuvati u slanoj, ključaloj vodi oko 20 minuta. U međuvremenu u tiganju propržiti iseckan luk sa paradajz pireom, pa dodati korijander, kim, so i biber. Ubaciti mlevenu jagnjetinu, pa uz mešanje dinstati još 10 minuta. Dodati pinjole, cimet i iseckan peršun, promešati, pa skloniti s vatre.

Meso prebaciti u podmazanu vatrostalnu činiju. Napraviti pire od krompira, mleka i maslaca, pa ga rasporediti preko mesa. Peći u rerni na 200 stepeni dok krompir ne dobije lepu boju.

PREOSTALE recepte mogli ste da pročitate u dodatku Iće i piće koji izlazi svakog četvrtka u Informeru.

Pogledajte fantastične recepte iz prethodnih brojeva ovog kulinarskog dodatka:

(FOTO) NAJBOLJI POSNI SLATKIŠI! Fantastični recepati iz dodatka Iće i piće!

(FOTO) MALA ŠKOLA KUVANJA: Meksička salata sa škampima iz kulinarskog dodatka IĆE I PIĆE!

MALA ŠKOLA KUVANJA! Naučite da spremate najukusnija jela kroz fotografije!



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]